"> Stolisnik ublažava grčeve i pomaže kod nadutosti! Imamo recept i za kremu od ove biljke - Treća dob i 50+
">
Ekologija Zdravlje Zeleni vrt

Stolisnik ublažava grčeve i pomaže kod nadutosti! Imamo recept i za kremu od ove biljke

Hajduci su stolisnik početkom 19. stoljeća koristili kad bi bili ozlijeđeni u borbama protiv Turaka.

Zbog toga se i danas stolisnik u pučkoj medicini zove i hajdučka trava ili hajdučica. Da nanošenje stolisnika na svježu ranu uspješno zaustavlja krvarenje i ubrzava proces zgrušavanja, poznato je još i danas, no to nisu jedini benefiti njezine konzumacije.prenosi

 

Pozitivno djeluje na urinarni i probavni sustav, a liječi i infekcije mokraćnog mjehura, ublažava grčeve želuca i trbuha, pomaže kod pomanjkanja apetita i nadutosti. Biljka stolisnik je prijatelj žena jer blagotvorno djeluje na ženske tegobe, odnosno olakšava bolne menstruacije, ublažava menstrualne grčeve, smanjuje prekomjerno menstrualno krvarenje i regulira neredovite menstruacije.

Kako bi ublažio bolne grčeve maternice, pije se čaj od ove biljke, a preporučuje se i za ublažavanje simptoma PMS-a i umanjivanje nervoze. Priprema se tako da se jedna žlica stolisnika prelije s dva decilitra vruće vode i ostavi u prekrivenoj posudi dvadeset minuta te procijedi. Preporučuje se piti 2-3 šalice dnevno. No, ne pomaže ovaj čaj samo u rješavanju “ženskih problema”, nego ima puno širu primjenu. Može se pripremiti i kao oblog za one koji pate od hemoroida i kao antiseptik. Kao napitak koristi se protiv bubrežnih kamenaca, bolova u probavnom i mokraćnom sustavu, nadutosti, nedostatka apetita i upale žuči. Djeluje i liječi kao kupelj ili oblog kod ispucanih ruku ili ranjivih bradavica, a povoljno djeluje i u liječenju dijabetesa.

 

Vojnici su njime prekrivali rane u I. svjetskom ratu

Svoj latinski naziv “Achillea millefolium” dobio je po Ahileju, grčkom ratniku koji ga je koristio za zaustavljanje krvarenja svojih suboraca. Ahil je bio snažan i neranjiv upravo zato što mu je stolisnik utrljan u cijelo tijelo, osim na petu.

U narodnoj medicini poznat je i kao lijek za napete živce, a u Njemačkoj se rabio i protiv naglih promjena raspoloženja. U Prvom svjetskom ratu vojnici su njime prekrivali rane, a zubobolja se rješavala žvakanjem listova ove biljke. Nekad se vjerovalo da je ta trava magična. Obilje je priča o njegovim magijskim svojstvima iz kojih se vidi da je stolisnik provjereno djelovao, a ljudi mu odavali počast pričama i predajama.

Koristio se u druidskim obredima pri izradi amuleta, a njime su posipani kućni pragovi za borbu protiv vještica i zlih sila. Svežanj stolisnika obješen na vrata ili zavezan na dječju kolijevku na ivanjsku noć trebao je osigurati iduću godinu bez bolesti, a tvrdilo se i da, ako se njime namažu ruke i stave u vodu – privući će ribe poput magneta.

Krema od stolisnika

Blago zagrijati 1,5 dl maslinova ulja. Skinuti sa stabljike stolisnika mlado lišće i sitne cvjetiće te ih umiješati u maslinovo ulje. Količina se određuje prema količini maslinova ulja tako da maslinovo ulje tek malo prekrije bilje.

Trebala bi biti dovoljna mala kitica stolisnika. Grijati na blagoj temperaturi, a kad se skine s vatre, pustiti da odstoji nekoliko sati, najbolje preko noći. Procijediti kroz gustu cjediljku te potom ponovno staviti u lončić na laganu vatru i dodati 7-8 listića narezanog voska. Vrlo mala količina voska potrebna je da bi se tekućina zgusnula i dobila maziva krema.

Na samom kraju dodaje se eterično ulje po izboru i prelije se u posudicu u kojoj će se čuvati. Sastojci se mogu regulirati ovisno o tome koliko se gusta krema želi dobiti te koliko jak miris želimo postići.

Smatrate li da za cijepljenje treba postojati mogućnost izbora?

Povezane vijesti

Šećer u krvi i rizik za demenciju

Administrator

Zelena oaza

Administrator

Kako osušiti začinsko bilje na potpuno prirodan način?

Administrator

Zapušteni krajolik se potpuno promijenio zbog 12.000 tona odbačenih narančinih kora

Administrator

POLARIS mi je spasio nogu!

Administrator

Neotkrivena svojstva ljekovitog đumbira

Administrator