"> Što žene trebaju znati o raku dojke s 30 i 50 godina života - Treća dob i 50+
">
Aktivnosti Medicina Zdravlje

Što žene trebaju znati o raku dojke s 30 i 50 godina života

Foto:Dreamstime

Redoviti pregledi mogu pomoći u otkrivanju karcinoma dojke što je ranije moguće, čime se povećavaju šanse uspješnog liječenja te bolesti, kažu njemački stručnjaci.

Evo što bi o tome trebale znati žene u dobi od trideset i od pedeset godina. Nakon što napune 30 godina, trebale bi jednom godišnje obaviti redoviti ginekološki pregled koji uključuje i manualni pregled grudi.prenosi

Između dva posjeta ginekologu vrlo je važno da žene redovito same obavljaju pregled dojki kako bi primijetile bilo kakvu promjenu. O tome kako se to radi trebao bi ih informirati njihov liječnik.

Osim fizičkog pregleda grudi, žene koje imaju 50 i više godina trebale bi redovito obavljati mamografiju svake dvije godine, osim u slučaju kada obiteljska povijest bolesti, povezana uz karcinom dojke, ne navede liječnika da predloži raniji pregled ili pak češće radiološke preglede.

Najvažnije pravilo glasi: osjetite li kvržicu, promjenu u veličini ili pak udubljenje u dojci, trebali biste se odmah javiti ginekologu. Pritom ne čekajte do sljedećeg zakazanog redovitog pregleda, poručuju liječnici.

Smatrate li da za cijepljenje treba postojati mogućnost izbora?

Povezane vijesti

Dr Bruce Lipton: “Ako želite preživjeti, razmislite gdje dajete energiju!”

Administrator

Vježbajte fizički i mentalno uz RISPEKT, civilnu inicijativu u klubovima umirovljenka

Administrator

Hrvatska kardiologija u samom vrhu: Smanjili smo smrtnost od srčanih bolesti, odlično liječimo aritmije

Administrator

Kako cigarete utječu na najvažniji mišić u tijelu i što se događa sa srcem kad prestanemo pušiti

Administrator

Navika postavljanja štapa u isti položaj nije dobra, najvažnije ih je postaviti tako da se mogu brzo i sigurno dohvatiti te uspješno kontrirati

Administrator

Trodnevni izlet Banji Vrućica u periodu od 24.05.-26.05.2016

Administrator