"> Što žene trebaju znati o raku dojke s 30 i 50 godina života - Treća dob Hrvatska
">
Aktivnosti Medicina Zdravlje

Što žene trebaju znati o raku dojke s 30 i 50 godina života


Foto:Dreamstime

Redoviti pregledi mogu pomoći u otkrivanju karcinoma dojke što je ranije moguće, čime se povećavaju šanse uspješnog liječenja te bolesti, kažu njemački stručnjaci.

Evo što bi o tome trebale znati žene u dobi od trideset i od pedeset godina. Nakon što napune 30 godina, trebale bi jednom godišnje obaviti redoviti ginekološki pregled koji uključuje i manualni pregled grudi.prenosi

Između dva posjeta ginekologu vrlo je važno da žene redovito same obavljaju pregled dojki kako bi primijetile bilo kakvu promjenu. O tome kako se to radi trebao bi ih informirati njihov liječnik.

Osim fizičkog pregleda grudi, žene koje imaju 50 i više godina trebale bi redovito obavljati mamografiju svake dvije godine, osim u slučaju kada obiteljska povijest bolesti, povezana uz karcinom dojke, ne navede liječnika da predloži raniji pregled ili pak češće radiološke preglede.

Najvažnije pravilo glasi: osjetite li kvržicu, promjenu u veličini ili pak udubljenje u dojci, trebali biste se odmah javiti ginekologu. Pritom ne čekajte do sljedećeg zakazanog redovitog pregleda, poručuju liječnici.

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Top 12 vrlo štetnih spojeva iz stvari koje koristimo svaki dan

Administrator

Koje je boje siromaštvo

Administrator

Muči vas visoki tlak? Kardiolog izdvaja najveću zabludu u koju ljudi vjeruju

Administrator

“Narod i sloboda” bit će nova stranka Zlatka Hasanbegovića

Administrator

Život počinje tek onda kada prestaneš ugađati drugima, ta ne ugađaš uvijek ni sebi!

Administrator

Dogodilo se pravo božično čudo!

Administrator