Blog

“ Što više znaš, više vrijediš”

 

“ Što više znaš, više vrijediš.”

Robert Fitzroy

Kad je čovjek u trećoj životnoj dobi zdrav, važno je takvo stanje održati što duže. Pri tome si je uvijek dobro ponavljati važnost previlne prehrane,dovoljno sna, kretanja i najvažnije od svega održavanje dobrog raspoloženja.

Trenutno sam u dobrom zdravlju. Godina je bila dobra. U mom vrtu kroz cijelu jesen bilo je blitve,patliđana, kelja i paprika od kojih su se mogli spravljati obroci puni vitamina. Jabuke jedemo svakodnevno, a na red polako dolazi i kiseli kupus koji je u kombinaciji s grahom vrhunska delicija. Do nedavno je bilo lijepo vrijeme pa smo išli brati gljive i kestene. Čaj od mente, matičnjaka i kadulje lijepo se osušio pa sam ga narezala i pospremila u staklenke za maglovita popodneva kao što je bilo ovih dana. Toliko , vezano uz prehranu. Što se kretanja tiče dva puta tjedno idem na plesnu rekreaciju i dva puta tjedno na tečaj yoge. Vikendom je obavezna jednoipol satna ruta po Sljemenu. I sad obzirom da je cjeloživotno učenje jako važno za mentalno zdravlje osoba treće životne dobi, prijavila sam se na jedan, meni jako zanimljiv projekt, u kojem kroz različite radionice razmatramo potrebe osoba starije životne dobi ( generacija 55+ ) i njihovo snalaženje s novim medijima u kombinaciji s tradicionalnim načinima komuniciranje kroz stvaranje kazališne predstave koja bi u svojoj srži imala tendenciju “popravka života “, a sve u skladu s idejom potrage za istinom.

U konačnici pokušali bismo osmisliti i predstavu koja bi objedinila sve naučeno i govorila o poboljšanju života kako ga doživljavaju osobe treće životne dobi.

I tako sad dva puta tjedno odlazim na vrlo interesantne radionice na kojima stječem neka posve nova iskustva za koja, baš onako, mogu reći da su kao iz definicije o cjeloživotnom učenju koja kaže da je to učenje ono učenje kroz život koje unapređuje znanja, vještine i kompetencije pojedinca unutar osobne,građanske i drušvene perspektive. Cjeloživotno učenje je ono koje se odvija u svim životnim razdobljima u raznim formalnim i neformalnim oblicima, pri čemu se učenje shvaća kao kontinuirani proces u kojem su rezultati i motiviranost pojedinca uvjetovani znanjem, navikama i iskustvima stečenima u mlađoj životnoj dobi.            Radionice koje pohađam su zanimljive i intrigantne jer kod mene prizivaju neke reminiscencije na moj studij. Ali za sudjelovanje na njima nije potrebno neko posebno znanje. Dovoljno je životno iskustvo i otvorenost za novi pristup i promatranje životnih situacija. Sve ostalo je stvar našeg mentora koji nas vješto vodi i kanalizira prema zajedničkom osmišljavanju dramskog djela kojeg ćemo mi kao grupa na kraju osmisliti.. Za sad smo još na početku tako da ćemo vidjeti kamo će nas sve to na odvesti. Glavno da je zabavno. I tako su moji dani potpuno ispunjeni. Morala sam si čak napraviti kalendar događanja da ne zaboravim neku od svojih aktivnosti. Veselim se svakom novom danu pa čak i onom kad se probudim, a vani posve neočekivano – snijeg.

Život je samo trenutak. Trenutak koji pripada samo vama. Uživajte u svakom trenu dok ga imate. Ne dozvolite da vas bilo što zaustavi da radite ono u čemu uživate. Živite svoj život. Ne zaboravite biti sretni jer je to jedino važno. Materijalne stvari i sve ono što ste stekli tijekom života ostaje iza vas. Ništa ne možete ponijeti sa sobom . Ono što je jedino važno je biti sretan u sitnicama koje čine život.

Duba Prlić,Treća dob

 

Vijesti

 

 

                

 

 

 

 

 

Related posts

Demencijo, a tko si ti?

I onda okrene glavu, ide dalje i tresne ga auto. Začudo, ostaje živ, i ništa o životu nije  naučio i shvatio.

Streličarstvom za dugovječnost. Vještina za sve generacije

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com