"> Što su ospice, koji su simptomi i kako se liječe? - Treća dob i 50+
">
Medicina Zanimljivosti Zdravlje

Što su ospice, koji su simptomi i kako se liječe?

Foto:Shutterstock

Ospice (morbili) su virusna bolest akutnog tijeka, vrlo zarazna, klinički obilježena znakovima kataralne upale dišnih puteva i konjuktiva, uz postupni porast tjelesne temperature i izbijanjem karakterističnog osipa.prenosi

Sanja Škrnički Kršek, dr. med., spec.obiteljske medicine napominje da se osip pojavljuje kada temperatura dosegne vrhunac, od oko 39 do 40 C i kada kataralni simptomi postanu najizraženiji, te pojašnjava:

Tipično se pojavljuje, prvo iza uški i na čelu ispod kose, a zatim se sukcesivno širi i izbija redom na licu, vratu, trupu i na kraju udovima. Navedeni redoslijed izbijanja i sam izgled osipa karakteristični su za morbile. Inkubacija traje 10 do 12 dana, a izvor infekcije je bolestan čovjek.

Specifičnog liječenja ospica nema, osim suportivnih mjera, antipiretika i nadoknade tekućine. “U većini slučajeva bolest najčešće prolazi bez posljedica. Međutim u pojedinim slučajevima mogu se razviti i komplikacije poput febrilnih konvulzija, postinfektivnog encefalitisa (1:1000), te subakutnog sklerozirajućeg panencefalitisa (SSPE 1:1 000 000) sa smrtonosnim posljedicama.”, pojašnjava dr. Sanja Škrnički Kršek.

Važno je održati visoku procijepljenost protiv ospica
Jedina i prava zaštita od ove bolesti je cijepljenje. U mnogim zemljama u kojima se cijepljenje provodi još od 1963.g., incidencija bolesti je pala za preko 95 posto, što je i od ključne važnosti za cjelokupnu populaciju, jer se održavanjem visoke stope procijepljenosti najuspješnije sprječava širenje bolesti. Svaka zarazna bolest ima svoj prirodni tijek i njeno širenje ovisi o tzv. imunitetu populacije, što znači da u slučaju morbila, preko 95 posto populacije mora biti imuno kako do širenja bolesti ne bi došlo, upozorava liječnica.

U sprečavanju širenja infekcije važno je pravovremeno otkrivanje oboljelih, njihova izolacija te identificiranje i obrada osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima da bismo neimunima ponudili zaštitu nakon izlaganja virusu, tzv. postekspozicijsku profilaksu. U cijelom tom procesu ključna je prijava oboljelih od strane liječnika koji sumnja na ospice nadležnom epidemiologu kako bi se epidemiološki posao mogao u potpunosti obaviti.

Povezane vijesti

Brzo rješavanje prehlade – koje su najbolje namirnice, čajevi i eterična ulja

Administrator

Predavanja iz socijalne i razvojne psihologije

Administrator

“Bol u peti”, Plantarni fasciitis

Administrator

Grabar Kitarović s iseljenicima: ‘Kad je Bog dijelio zemlju zaboravio je Hrvate, pa im je dao dio namijenjen sebi’

Administrator

Seks nakon šezdesete? Zašto ne! Evo što sve treba znati

Administrator

Produžio se prosječni životni vijek

Administrator