Sportske aktivnosti Zdravlje

Što ste danas učinili za svoje zdravlje?

Zdravo tijelo, zdrav um 

Poticanje razvoja značajnih moždanih regija kroz tjelesnu aktivnost.

 

Najnovija istraživanja Nacionalnog Instituta za zdravlje u SAD-u pokazala su kako redovita tjelovježba utječe na aktivnost hipokampusa, moždane regije zadužene za učenje i pamćenje. Hipokampus je također odgovoran za razvijanje osobnosti i donošenje odluka. Upravo to područje mozga je podložno propadanju, tj. atrofiji, što može dovesti do demencije ili depresije, suvremene bolesti koje otežavaju svakodneni život. Prema slikama magnetske rezonance, poduzete prije i nakon studija, u sudionicima istraživanja zabilježen je porast hipokampusa za dva posto.

 

Iako se ovaj postotak ne čini kao značajan rezultat, trebalo bi napomenuti da starije osobe obično gube do dva posto volumena svog hipokampusa svake godine. Naravno, ovo istraživanje ne znači da se starijim ljudima preporuča intezivno treniranje u toj dobi, nego više kao upozorenje i poticaj mladima da se angažiraju i počnu brinuti za svoje tijelo i zdravlje prije nego li počnu osjećati posljedice modernog, sjedilačkog načina života koji ostavlja trajne posljedice na kralježnicu i vrat. Te posljedice se lako mogu izbjeći s malo truda i volje.

 

Vježbanje također ojačava i psihofizičke karakteristike osobe, te smanjuje rizik od pojavljivanja duševih bolesti. S obzirom da takve bolesti danas prevladavaju u svijetu, sa sigurnošću se može kazati kako je redovita fizička aktivnost jedan od načina borbe protiv stresa koji je česti uzrok tih istih psihičkih oboljenja.

 

Preporuka liječnika je svakodnevna aktivnost minimalno pola sata u vanjskom okruženju, poput hodanja, vožnje bicikla i plivanja. Aerobni trening pridonosi manjem umoru tijela za razliku od dizanja utega i preporuča se ljudima koji imaju problema s redovitim vježbanjem. Tako se s minimalnim naporom može poboljšati potrošnja kisika i usporiti gubitak stanica mozga. Ključno je posvetiti se redovito treningu i kombinirati prehranu radi održavanja mozga mladim, te pridonošenju dužem i zdravijem životu.

 

 

Related posts

Krv u stolici

Ukupni postignuti rezultati na 22. sportskim susretima umirovljenika

“Sviđa mi se utrkivati, voli biti konkurencija”

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com