"> Što saditi u kolovozu - Treća dob Hrvatska
">
Gastro scena Zeleni vrt

Što saditi u kolovozu


Dugotrajno sušno razdoblje zahtijeva redovno zalijevanje biljaka, a ako se oduži razdoblje sa ljetnim kišama, korovi u vrtu bujaju.

Svatko tko se bavi poljoprivredom, profesionalno ili samo u slobodno vrijeme, zna kako radovi u vrtu nikad ne prestaju, a odmora nema ni u kolovozu. Počinje vrijeme berbe i spremanja zimnice. Pojačan je napad nametnika, pa je svakom vrtu potrebna redovita zaštita. Dugotrajno sušno razdoblje zahtijeva redovno zalijevanje biljaka, a ako se oduži razdoblje sa ljetnim kišama, korovi u vrtu bujaju.

Koje kulture saditi u kolovozu?

Ipak, ovo je razdoblje u kojem se sade kulture koje će u rujnu i listopadu zahvatiti malo svježine i jesenskih kiša, a da im to neće smetati. To se ponajprije odnosi na lisnato povrće, salate, radič, špinat i blitvu. Osim njih, siju se mrkva, peršin, endivija, luk srebrenac, matovilac, poriluk, kineski kupus. Sade se cvjetača, kelj pupčar, kupus, kelj, brokula, korabica.

Kako je sada ipak razdoblje previsokih temperatura, posude sa sjemenom potrebno je zalijevati barem dva puta dnevno, držati negdje u sjeni, a na sunce ih iznositi tek nakon nicanja kako se u tami ne bi izdužile. Biljke ljeti zahtijevaju posebnu pažnju: zeljarice, papriku, krastavce, rajčicu i drugo povrće koje u ovo doba već daje plodove, u vrtu treba redovito obilaziti i njegovati.

Biljke koje smo presadili tijekom svibnja i lipnja sada su već porasle, pokrivač se ugradio u tlo, a korovi probijaju pa je zemlju potrebno prorahliti, korove uništiti, a biljke “ogrnuti“. Ako na taj način “zbrinemo” našu papriku, rajčicu, patlidžane, mahune, sve zeljarice, ne moramo se bojati suše. Dovoljno je obilno zalijevanje svakih 14 dana i kasnije samo beremo plodove.prenosi

Vrijeme za sadnju jagoda

Razdoblje je idealno za sadnju jagoda. U intenzivnim jednogodišnjim nasadima, sadnice jagode preporučuje se saditi krajem srpnja ili početkom kolovoza jer tada će sadnica dati siguran i kvalitetan urod u sljedećoj vegetaciji. Prije sadnje nemojte zaboraviti obaviti osnovnu gnojidbu NPK gnojivom, a ako je ikako moguće, naša humusom siromašna tla obogatite stajnjakom ili nekim drugim organskim gnojivom.

Što se tiče ukrasnog bilja, kolovoz je vrijeme da se sve ocvale trajnice razmnože dijeljenjem. Lukovice koje smo izvadili iz zemlje treba redovito pregledati da ih ne oštete miševi. Maćuhice, tratinčice, spomenak i levkoje, koje smo u srpnju sijali, sade se u drugoj polovini kolovoza na gredice.

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Sve što niste znali o jagodama, a htjeli bi naučiti

Administrator

On line recpeti: BROKOLI – GUSTA JUHA-

Administrator

Ako je imate u kuhinji pripazite! Povlači se s tržišta zbog salmonele

Administrator

Janjeća juha

Administrator

Ovo domaće šareno daje mi krila za dalje

Administrator

Zelena oaza

Administrator