Zdrava hrana Zdravlje

ŠTO JESTI DA SAČUVATE SVOJ VID

S godinama mijenjaju se i oči. Najčešći problem vida kod starije populacije jest prezbiopija, odnosno staračka dalekovidnost, koja se uglavnom javlja nakon 45. godine života. Tu je i očna mrena ili katarakta – zamagljenost prirodne očne leće koja uzrokuje loš noćni vid. Kod starijih se javlja i glaukom – povišeni očni tlak uz koji se mogu pojaviti slijepe pjege i sužavanje vidnog polja. Kod dijabetičara se, osobito u starijoj dobi, može javiti i dijabetička retinopatija – bolest oka koja pogađa krvne žile mrežnice.

Ovi problemi uglavnom se mogu lako liječiti. Ipak, ponekad mogu biti znakovi ozbiljnih problema. Stoga se preporuča da pacijenti nakon navršenih 60 godina života minimalno jednom godišnje odlaze na pregled očiju.

Uz to, osobito je važan unos vitamina, minerala, proteina i omega-3 masnih kiselina, ali na prvom mjestu možda je ipak lutein – najvažnija prirodna tvar za zdravlje ljudskog oka i kože. Lutein djeluje kao filtar sunčanog svjetla apsorbirajući opasne UV zrake. Smanjuje rizik of degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene. Lutein, naime, zaustavlja oštećenja u staničnim membranama, te se smatra zaštitnikom osjetljivog tkiva rožnice.

Zdrava prehrana trebala bi sadržavati mnogo svježeg, šarenog voća i povrća. Stručnjaci preporučuju između pet i devet porcija dnevno. U tanjurima bi se pritom trebali naći špinat, kelj, slatki kukuruz, grah, brokula, svi bogat izvor luteina. Vitamin A, također važan za zdrav vid, naći ćete u narančama, mrkvi, bundevi… Voće i povrće, uz to, bogato je vitaminom C, snažnim antioksidansom vrlo važnim za zdravlje očiju.

Rizik od staračkih očnih bolesti smanjuje i unos cjelovitih žitarica. Oprezan treba biti s mastima, te u organizam unositi samo one zdrave – omega 3-masne kiseline nalaze se u ribi i ostalim plodovima mora, koje je potrebno jesti barem dvaput tjedno. Orahe, također bogate zdravim mastima, jedite svakodnevno kao grickalicu. Kvalitetan izvor proteina su nemasno meso, mahuanrke i jaja, koja su također izvor luteina.

I za kraj, hidratizirajte se. Voda, biljni čajevi, prirodni sokovi, mlijeko bogato kalcijem – sve je dobar izbor sve dok unosite mnogo tekućine.

Vijesti

Strašno. Umrla je u mukama…

Što je ono što svima izmami osmijeh na lice?

 

Related posts

7 mudrih pravila zdravlja!

Vrtna terapija

U 90 posto slučajeva o oboljelima od demencije skrbi obitelj

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com