"> Starost - Nepotreban teret ili nova mladost - Treća dob Hrvatska
">
Društvo

Starost – Nepotreban teret ili nova mladost

 

Starost i starenje
Od malena nas uče bojati se tri stvari: bolesti, starosti i smrti. Uče nas tako od malena da se bojimo svoje prirode, svog smisla i suština.
 Kroz bolesti se osvještavamo, shvaćamo ljepotu života i što je bolest teža, život koji smo dotada živjeli postaje nam ljepši i bolji.
 Smrt nije prestanak, smrt je početak. I bili vi religiozni ili ne, negdje duboko u sebi osjećate da smrt nije kraj što joj se više približavate.

Što je onda starost?

U nekim ranijim razdobljima ove naše vrste koju nazivamo ljudskom, ljudi su bolje shvaćali smisao i suštinu.Oni nisu bili ometeni tolikim silnim materijalnim željama, nisu bili okruženi tolikim umjetnim tvorbama, nisu bili omamljeni obećanjima. Živjeli su lakše, fokusiranije, skladnije, sporije. Slušali su pažljivije i pomnije birali izgovorene riječi. Shvaćali su kroz iskustva i doživljaje i što je bilo više tih iskustava i doživljaja, život je bio potpuniji. U to vrijeme čovjekova starost smatrana je blagoslovom.
 Kako su se društva razvijala tako je bilo potrebno sva ta iskustva prenijeti na mlađe kako bi što prije “shvatili život”.Tako nastaju škole starih misterija koje kasnije postaju antičke škole u kojima se od najmlađih dana učilo logici, triviumu, matematici a kasnije i filozofiji i retorici.To su bile vještine potrebne da se bolje shvati život.
 Što je društveni razvoj postajao ubrzaniji tako je učenje tih vještina postalo sve površnije. Kako su se proizvodne snage sve više razvijale tako je u društvu najveće značenje dobio čovjek u svome najproduktivnijem dobu. Tako smo ubrzanim tempom došli do sadašnjosti u kojoj je starost postala “nepotreban teret”. Sve one vrline koje je starost nenadoknadivo sadržavala u sebi postale su odjednom zamjenjive i gotovo beskorisne. Ljudski ego je preskočio previše stepenica i narastao toliko da pobija sam svoj izvor. Ego, taj katalog iskustava i doživljaja, zanijekao je vrline koje sa sobom nosi starost.Pokušao ih je nadomjestiti.

Naša civilizacija stare ljude stavlja u zapećak. Miče ih sa ceste, mesmerizira ih medijima, onesposobljuje medikamentima i tako starost pomiče sve dalje od izvora kojemu je starost prirodno najbliža.

  Priroda nas svakodnevno upozorava da smo u krivu ali mi i dalje ne obraćamo pažnju na njezine znake. Nitko me obraća pažnju na to da je starost novi početak. Nitko ne razmišlja o tome zašto oči starca i djeteta isto sjaje. Zašto tijelo postaje ranjivo kao i ono u djeteta. Zašto se u čovjeku u starosti opet razvija naivna dječja zaigranost. Nije starost samo loša replikacija stanica.
Star čovjek trebao bi uživati u svojim godinama, ponositi se njima i prikazivati ih da ih svi vide jer ta se iskustva i doživljaji ne mogu kupiti novcem niti projektirati u nekome laboratoriju. Star čovjek se ne smije skrivati. Star čovjek se ne smije bojati da će nekome smetati.Godine nisu prepreka da čovjek neprestano raste.
Što je najbolje raditi u starosti:
 Tijelo je stvoreno da radi i to mu je prirodna funkcija….krećite se i ne bojte se ozljeda i boli.One se i pojavljuju zbog manjka kretanja.
 Čitajte i učite. Ako su vam oči umorne i ne možete više čitati onda slušajte.Danas je barem lako dostupna svaka audio knjiga.
 Ne bojte se tehnologije…koristite ju. Biti će vam zabavna i korisna. Možda i više nego mladima.Vama ona neće biti gospodar nego dobar sluga.

 Ne zanemarite svoju duhovnost. Kakva god ona bila svi je duboko u sebi nosimo.

Predano radite na svome duhovnome JA i brinite o njemu.
 Igrajte se. Što ste ozbiljniji u svojoj starosti to je znak da vam je više potrebna igra.Vi ste svoju ozbiljnost i tugu odradili. Sada je vrijeme da budete sretni.
 Učite nas.Znam da nitko nema vremena da vas sluša ali potrudite se. Dajte nam šansu. Nemojte vi dizati ruke od nas. Učite nas jer ste vi već naučili. Predajte nam svoja znanja i doživljaje. Učite nas  što je ljubav jer svi o njoj pričaju a mnogi je nisu upoznali.
 Trebate nam. Mi smo vas sakrili i maknuli se od vas ali vi ste veći od nas. Vaša djeca, unuci i praunuci….svi mi patimo.
Pomozite nam!
Dejan Šipov, Treća dob

Sasvim besplatno i radi se putem interneta.

 

Kliknite na našu stranicu i izračunate vašu buduću mirovinu.

 

Kalkulator mirovina nalazi se ovdje:

 

Informativni izračun mirovine 

 

Radi se o besplatnom informativnom izračunu mirovine.

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Pametni parking za osobe s invaliditetom

Administrator

Nacionalni savez Treća dob potpomaže udrugama u Hrvatskoj

Administrator

HVARSKA TRAGEDIJA: Zbog trovanja putnika na jedrenjaku uhićeni vlasnik i kapetan

Administrator

Prosvjedi starijih i njihova vitalna važnost

Administrator

               Podržavamo početak reforme drugog stupa

Administrator

Tako je to s bankama! U 40 posto slučajeva banke se ne javljaju na pozive, evo do kojih je najteže doći

Administrator