Društvo Mirovine

STAROST NA MUKAMA KROZ GOLEMO SIROMAŠTVO. STOP!

Na današnji dan tisuće je prosvjednika poručilo Vladi: NO PASARAN!

Na Europskom trgu u Zagrebu bio je prosvjed sindikata protiv Vladinog prijedloga mirovinske reforme. Sindikati su tražili da se dobna granica za odlazak u mirovinu vrati na 65 godina i da se odustane od penalizacije prijevremenog odlaska u mirovinu. Treba se razgovarati o temeljnom dohotku kao što je to slučaj Skandinavskih zemalja gdje stariji ipak imaju mnogo dostojanstveniji život, gdje ih se poštuje i cijeni. No hoće li imati volju to ostvarili. Da, to je političko pitanje i pitanje je volje. Novac je Vlada ionako sama razbaštinila, krivim razvojnim resorsnim politikama, odugovlačenjem i ministrima poput Mrsića i Pavića.

Starije osobe trpe diskriminaciju, izloženi su nasilju. Nalaze se u  golemom siromaštvu, u golemom balonu, još uvijek! Starije osobe s bolesno mizernom mirovinom. Jesmo li u 28 godina stvorili bolje društvo? Je li odlazak sa 67 godina u mirovinu bolje društvo? Vladu zanimaju samo kalkulacije i analize i to već sve zajedno doista predugo traje, a rješenja su nam tako blizu i toliko su jednostavna. Što se to zapravo događa u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i naravno šire….

Starije osobe jedan su od najnepoželjnija skupina u Hrvatskoj i regiji  i prioritet društva trebao bi biti u suzbijanju diskriminacije  i osiguravanju dostojanstvene starosti.Doista je nužno da se više “izbrišu” svi stereotipi o starosti i starijim osobama i da ih se više uključi u društvo svih doba, odnosno u društveni i politički život. Pred svima nama je taj zadatak isti, kroz sve vidove diskriminacije.Starije osobe su bogatstvo i resurs: imaju iskustva koje se može steći samo godinama.

Nasilja su sljedeća: fizičko, emotivno i financijsko. Najčešće je ipak ono u sferi rada. I ono počinje sa 50+. Poslodavci najčešće otpuštaju radnike  od 50+ i još ih teže zapošljavaju ne shvaćajući koliko je njihovo iskustvo značajno.

Problem društva zove se: Socijalna neosjetljivost

Položaj starijih osoba je pogoršan, primanja su mizarna i tretman koji dobivaju je sve očajavajući. U različitim državnim institucijama također došlo je do nazadovanja.Stara osoba koja je sama ili još k tome živi u ruralnoj sredini a bez mogućnosti je da dođe do liječnika, e to se zove : HELLO DRŽAVO, IMAMO VELIKI PROBLEM!

Kada odete kod liječnika ili trebate neku operaciju kažu vam:” Pa vi ste stari.” Ako je tako, e onda doista nešto nije u redu s tom institucijom. Diskriminacija, nasilje, siromaštvo, ljudska prava, zlostavljanje, samoća, posebice i u domovima za starije, previše je više za svakoga.

Imamo nedostatak specifičnih mjera i usluga i to predstavlja najveći izazov u RH.

 

Nemojmo zatvarati oči pred našim ljudskim bićima koji su toliko napravili za našu Hrvatsku.

Urednica i sociologinja, Sandra Vukušić

 

Trebamo nacionalni program zaštite i promicanja ljudskih prava za starije osobe.

Vijesti

 

 

 

 

Related posts

Dome, zdravi dome

VIDEO: Koje su financijske mogućnosti za bolji umirovljenički standard?

Produljenje životnog vijeka shvatiti kao novu priliku za bolji život!

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com