"> Stagnacija rada u mirovini - Treća dob i 50+
">
Društvo Mirovine

Stagnacija rada u mirovini

 

S početkom godine, imali smo prilike pratiti nagli porast zaposlenja građana u prijevremenoj i starosnoj mirovini. Bivši ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić, predviđao je kako će do kraja 2019. godine u Hrvatskoj biti zaposlenih 20.000 umirovljenika, što bi predstavljalo jedan posto ukupne populacije umirovljenika.

U Hrvatskoj je trenutno zaposleno oko 11.500 umirovljenih radnika, a stagnacija koja prevladava na tržištu rada, zakočila je predviđanja bivšeg ministra Pavića, te se ta procjenjena brojke vrlo vjerojatno neće realizirati.

Nakon što su u prvoj polovici godine brojke doživjele poveće skokove, nedvojbeno pod utjecajem mirovinske reforme početkom godine, sada su po prvi put zabilježile pad.

Mirovinska reforma ponovo je najteže pogodila one s najnižim iznosom mirovina pa se tako toj skupini građana, ionako niski iznosi mirovina, u slučaju zaposlenja, još više umanjuju. Srećom po umirovljene vojnike i policajce, njihova mirovina u slučaju rada na pola radnog vremena se neće umanjivati, a branitelji će moći zadržati čak dvije trećine mirovine uz puno radno vrijeme.

 

Umirovljeni sezonski radnici

Prema podacima o zaposlenim umirovljenicima u uslužnim djelatnostima, primjećujemo kako brojke zaposlenih korespondiraju sa potražnjom radnika u turističkoj sezoni, te se sama stagnacija može obrazložiti i krajem sezone.

Da li je razlog za stagnaciju, ili bolje rečeno, pad zaposlenosti umirovljenih rada upravo u završetku sezonskog posla, ili pak u nezavidnim uvjetima u kojima se velikom dijelu umirovljenika gotovo i ne isplati raditi s obzirom da umanjenje iznosa mirovina, ostat će na nama da vidimo.

Smatrate li da za cijepljenje treba postojati mogućnost izbora?

Povezane vijesti

Svijetu potrebne promjene u proizvodnji hrane: “Vrlo je vjerojatno da će doći do gladi i nemira”

Administrator

Plan i program za predsjedničku kandidaturu Kolakušića- kada i kako?

Administrator

STUDENTSKI GRAD: Zdravlje na prvom mjestu

Administrator

Ovaj svećenik je seksualno zlostavljao stotinjak dječaka, no mala dalmatinska općina mu je svejedno uručila nagradu za životno djelo i ne želi mu je oduzeti!?

Administrator

Što ćete moći kupiti sa mirovinom 2050. godine?

Administrator

Zrela dob treba biti vedra i kvalitetna: ‘Ukradi’ recept za vitalnost

Administrator