Zanimljivosti Zdravlje

Soda bikarbona izvrsna u uklanjanju pesticida s voća i povrća

 

Soda bikarbona ima veoma raznoliku primjenu. Upotrebljava se u kuhinji, za njegovanje kože pa čak i za liječenje određenih zdravstvenih problema. Nije skupa, a njena učinkovitost je dokazana u mnogim studijama. U ovom slučaju, soda se pokazala jako učinkovitom prilikom uklanjanja štetnih pesticida s voća i povrća.

U istraživanju kojeg su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Massachusetts dokazano je kako soda uklanja do 96% pesticida s hrane u periodu od 15 minuta. Kada se pomiješa s vodom, dobije se pasta. Ako se pasta nanese na koru jabuke, ona će eliminirati ostatke skoro svih pesticida koji se obično upotrebljavaju za zaštitu voća i povrća. Ova metoda je učinkovitija od dosadašnje primjene vrste izbjeljivača s kojim se voće tretiralo 2 minute.

Glavna autorica studije dr. Lili He je rekla: “Ostaci pesticida mogu ostati na proizvodima pa nakon konzumacije oni dospijevaju u naš organizam. Budući da je to jako opasno, potrebno je pronaći načine za njihovo smanjenje.”

U ovom istraživanju znanstvenici su upotrijebili uobičajene pesticide tiabendazole koji prodire u koru jabuke i fosmet. Tretirali su s njima voće i ostavili ih jedan dan. Nakon toga neke jabuke su prali vodom iz slavine, a neke s otopinom izbjeljivača ili smjesom sode bikarbone i vode. Uz pomoć najnovije tehnologije mjerili su prisutnost pesticida na površini i unutar voća. Dobiveni rezultati su pokazali kako je soda bikarbona bila najučinkovitija. Nakon 12 minuta primjene, nestalo je 80% thiabendazolea i 96% phosmeta. Thiabendazole se teže uklanja jer prodire u unutrašnjost jabuke.

Soda uklanja pesticide zbog svoje visoke alkalnosti koja razbija kemijske spojeve na manje i bezopasnije molekule. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Agricultural Food Chemistry.prenosi

 

Soda bikarbona nam može spasiti život, ali samo ako je ovako koristimo!

 

Vezane vijesti
Najstrože čuvana tajna hrvatskog zdravstva. Nevjerojatno.
Loše vijesti za one koji se boje zubara?
Samoubojstva starijih – zastrašujuće
Besplatni informativni izračun mirovina

 

 

 

Related posts

URIHO- v brend: Dizajnerski Purger i Purgerica na suvenirima i majicama

Evo kako ukloniti vosak od svijeće sa stola, tepiha, parketa … s gotovo svega!

Osam super savjeta za dug život

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com