Zanimljivosti

SLIJEDI LI NOVI UDAR NA GRAĐANE? Poskupljenje struje…

S prvim danom iduće godine za tri i pol puta će poskupjeti naknada za obnovljive izvore energije, koju građani plaćaju na svojim računima za struju bez obzira na to od kojeg je opskrbljivača kupuju, piše Novi list.

To je naknada kojom se niz godina puni fond za poticanje proizvođača struje iz vjetra, biomase, sunca ili vode, a koja unatrag tri godine, s PDV-om iznosi 4,4 lipe po potrošenom kilovatsatu.

Prijedlog Ministarstva gospodarstva, koji će vjerojatno biti usvojen na Vladi do 1. listopada, navodi da se taj iznos treba povećati na 12 lipa u 2017., zatim na 14 lipa u idućoj 2018. godini, a od 2019. godine da iznosi 15 lipa po kilovatsatu. Tada će, 2019. godine, prosječno kućanstvo koje sada plaća 105 kuna godišnje (9 kuna mjesečno) plaćati 450 kuna godišnje, odnosno 37,5 kuna mjesečno.

Kako javlja Novi list, znatno veće račune imat će ponaprije primorska i dalmatinska kućanstva, čija godišnja potrošnja struje doseže i sedam tisuća kilovatsati. Oni će samo za obnovljive izvore i vaučere izdvajati preko 1.300 kuna godišnje ili oko 110 kuna mjesečno. Prosječno će na razini države računi za struju biti viši za pedesetak kuna po kućanstvu.

Novi list navodi i kako postoji velika mogućnost da se na građane prebaci i trošak vaučera za socijalno najjugroženije, pa će taj trošak prosječno narasti na 47,5 kuna mjesečno po kućanstvu.

 

Related posts

Je li vaš pas u depresiji?

Produljenje životnog vijeka shvatiti kao novu priliku za bolji život!

Oduševite savršenim odabirom poslovnih poklona!

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com