"> SIGURNOST VOŽNJE: Huawei je razvio detektor stresa kod vozača – auto usporava ako nekom pokažete srednji prst - Treća dob i 50+
">
Aktivnosti Društvo Zanimljivosti

SIGURNOST VOŽNJE: Huawei je razvio detektor stresa kod vozača – auto usporava ako nekom pokažete srednji prst

Foto: prtsc Newsy/Youtube

Kompanija Huawei objavila je kako je uspješno patentirala “detektor stresa na cesti”, odnosno sustav prepoznavanja i mjerenja razine stresa vozača koji je integriran u unutrašnjost vozila i koji će značajno povećati razinu sigurnosti vožnje.prenosi

Sustav je opremljen termalnim kamerama pomoću kojih prati razinu krvnog tlaka, kamerom koja pratiti pokrete vozačevih ruku te mikrofonom koji prati ton glasa vozača. Spomenuta je tehnologija patentirana u segmentu “budućnost i pametna vozila”, obzirom da takva inovativna rješenja postaju moguća u vozilima budućnosti opremljenima 5G tehnologijom.

Sustav, uz fiziološke reakcije na stres koje hvataju termalne kamere, prepoznaje i različite geste koje koriste ljudi pod stresom, kao i promjene u tonu glasa pa čak i u korištenju određenih izraza. Primjerice, u slučaju da vozač gestikulira šakom ili srednjim prstom automobil će automatski usporiti. Isto će se dogoditi ako se vozač koristi psovkama, prijetnjama, uvredama ili počne udarati po unutrašnjosti vozila.

Vijesti:

Što je ono što svima izmami osmijeh na lice?
Srednjoškolci i reforme
Kako si točno pomoći ako si anemičan?

Huawei je, stoji u njihovu priopćenju, taj sustav razvio kao odgovor na sve izraženiju tržišnu tendenciju globalnih proizvođača automobila. Oni već neko vrijeme ozbiljno razmišljaju o implementaciji raznih senzora u vozila čime bi se vozače potaknulo na mirnu vožnju i izbjegavanje alkohola. To bi značajno smanjilo broj nesreća u prometu i rezultiralo nižom stopom smrtnosti u prometnim nesrećama.

Smatrate li da za cijepljenje treba postojati mogućnost izbora?

Povezane vijesti

Rutinska operacija koja je završila kobno za 19-godišnjaka: Obitelj želi odgovore!

Administrator

To ćemo tek vidjeti! Pavić: Mirovinski fondovi nisu ugroženi bez obzira na Agrokor

Administrator

Kolakušića nosi optimizam. Pogledajte što misli politički analitičar

Administrator

UMAG: Rekreacija u Laktašima

Administrator

104-godišnjak postao najstarija osoba koja se prvi put tetovirala

Administrator

Druženje i aktivnosti izvaninstitucijskih okvira

Administrator