"> Senior Star je mobilizirao umirovljenike Pazinštine - Treća dob Hrvatska
">
Aktivnosti Društvo Volontiranje

Senior Star je mobilizirao umirovljenike Pazinštine

 

PAZIN – Gradska udruga umirovljenika Pazin provodila je projekt Senior Star kako bi osnažili kapacitet svoje, ali i udruga Pazinštine, za pružanje socijalnih usluga za stare i nemoćne osobe uz aktivniju podršku volontera,piše Civilno društvo

U udruzi bilježe pozitivne rezultate, o čemu govori Vinko Cerovac, predsjednik udruge.

– Animirani su volonteri po podružnicama, postavljeni bolji kontakti s umirovljenicima u njihovim životnim sredinama kao i kontakti s gradskim i općinskim strukturama.

Data je prava analiza i slika umirovljeničke populacije Pazinštine i pokrenuto je pravo informiranje umirovljenika i osoba starije životne dobi – kaže Cerovac dodavši kako su članovi Udruge i cijela umirovljenička populacija područja centralne Istre koja broji 4.450 umirovljenika, dobila kroz podjelu Informatora umirovljenika Pazinštine – tiskanog u 4.400 primjeraka pravu informaciju o intencijama projekta Senior star.

– Reakcije su pozitivne, osjeća se izraženija želja umirovljenika za sudjelovanjem u svakodnevnim aktivnostima koje realiziramo u svojim programima, kao što je pomoć potrebitima, druženja, izleti, zdravstveni programi. Umirovljenici uviđaju da je naša Udruga kao asocijacija civilnog društva potrebna i u ovoj teškoj materijalnoj i socijalnoj situciji pravi oslonac kojem mogu povjeriti svoju svakodnevnicu i pomoću nje realizirati dio svojih potreba i želja – pojašnjava Cerovac dodavši kako su aktivnosti koje je projekt pokrenuo i dalje u provedbi, ovisno o ekonomskoj situaciji po općinama.

– Realizacija ide postepeno. Tu bržu realizaciju programa koči sve složenija ekonomska situacija u našim životnim sredinama. Program je podržan, ali realnosti su u njegovoj realizaciji složene, zbog njegovog financiranja – pojašnjava naglasivši kako su putem ovoga projekta ostvarili neposredne, ljudske kontakte s umirovljenicima, uvid u situaciju na terenu među ljudima i njihovim navikama i potrebama. Kontakti postoje, šire se, ali njihova realizacija ovisi o budućim projektima na koje ćemo aplicirati – naglašava te zaključuje:

Ovim Projektom mobilizirali smo umirovljenike Pazinštine i potakli ih na aktivniji odnos prema svakodnevnim obavezama, željama i potrebama. Postavke Projekta nastavljamo u kontinuitetu sa gradskim i općinsko strukturama Pazinštine.

Projekt je sa 195.624 kuna sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Maja Celing Celić

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Dušni je dan – prisjećamo se onih koji više nisu s nama

Administrator

Kako dodatno zaraditi, a da isplata mirovine ostane ista?

Administrator

Kako povećati svoju mirovinu i popraviti svoj kućni budžet?

Administrator

Kako se riješiti stresa prirodnim sredstvima

Administrator

Starac nije htio preuzeti Božićni paket od poštara, a razlog će vas dovesti do suza

Administrator

Trovanje, infarkt, gušenje… Evo kako možete sami sebi spasiti život u 5 naizgled bezizlaznih situacija

Administrator