• Naslovnica
  • Aktivnosti
  • Šah, naivnost i sloboda – vraćanje u život. Zaigrajte i poboljšajte svoje kognitivne sposobnosti!
Aktivnosti Kultura Literarni kutak za starije

Šah, naivnost i sloboda – vraćanje u život. Zaigrajte i poboljšajte svoje kognitivne sposobnosti!

Šah, naivnost i sloboda – vraćanje u život. Zaigrajte i poboljšajte svoje kognitivne sposobnosti!

 

Mentalni sport za poboljšanje kognitivnih sposobnosti osoba u godinama

Šah je popularna igra za mlade a pogotovo za starije osobe. Šah je igra koja se igra samostalno bez ičije pomoći i u tome se nalazi veliko zadovoljstvo. Šah je igra na ploči sa dva igrača. Ploča je kvadratnog oblika sa 64 polja obojanih naizmjenično crno –bijelom bojom. Svaki igrač ima po 16 figura, od toga 8 pješaka. Jedan igrač vodi bijele a drugi crne figure. Cilj ove igre je matirati kralja. Šahovski najveći fanovi su starija populacija koja ovom razbibrigom nudi veselje i otvara nove puteve ka razmišljanju, jer se radi isključivo o vještini igrača a ne sreći.

U mirovini hobiji poput igranja šaha su prijekopotrebni jer iz ove aktivnosti izlazi obilje žara i strasti koje je isčeznulo iz njihova života nakon istupanja iz društvene pripadnosti na tržištu rada. Na šahovskoj sceni može se osjetiti poseban zanos kakav je inače u ovoj sivoj svakodnevici rijetkost. Ljudi koji su nagnuti nad 64 polja i stoički vješto miču drvene i plastične figure, uživljavaju se u ulogu kao nikada dosad, kao da nadoknađuju ono što im navike više ne dopuštaju. Mašta, kombinatorika, rizik, iščekivanje, prkos, sve ono što na svom radnom mjestu, u obitelji, u organizaciji, uopće u životu nemožeš tako lako „ispucati“ – ovdje na 64 polja sve ti je dopušteno. I ta papirnata, mramorna, plastična ili drvena tabla postaje širok prostor – svijet, a te drvene, plastične, mramorne figure dobivaju funkciju sudbina – ljudi. Postaju prijatelji, rodbina, nepoznanici, djeca, ljubavnici, protivnici, političati itd. Šah te vraća u život! Pogrbljen nad malom pločom stvaraš situacije koje ti nad svim drugim pločama nisu dopuštene. Idealna prilika da se starije osobe oslobode i da u tim trenucima ne razmišljaju o surovoj stvarnosti koja ih pritišće iz dana u dan.

Šah je preventiva. Ovaj mentalni sport služi za poboljšanje kognitivnih sposobnosti osoba u godinama te smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti. Što se u međuvremenu može učiniti da se bolest zaustavi ili barem uspori? Šah kao zanimljiva aktivnost bi mogla uistinu, usporiti ili čak zaustaviti bolest. Često prakticiranje mentalnih sportova poput šaha pomaže u razvijanju mozga i njegovih „sivih stanica“ koje omogućavaju stvaranje asocijacija i pomažu pamćenju, odnosno sprječavaju zaboravljanje… Ostani spoznajno aktivan kroz mentalno stimulativne aktivnosti kao što je igranje šaha koje je povezano sa održavanjem oštrog uma!

 

Evo i nekoliko savjeta kako postati bolji u šahu:

  1. Držite se pravila „taknuto-maknuto“ i isto to tražite od protivnika
  2. Uči na svom porazu
  3. Mijenjajte protivnike
  4. Bilježite svoje partije na papir
  5. Trudite se ući u misli protivnika

 

Isto tako, za unaprijeđenje igre šaha, rješavajte šahovske probleme i studije. Naučite strategijske principe igre te studirajte završnice. Igrajte što više možete kako biste usavršili svoje vještine i znanja.

 

Sandra Vukušić

 

 

Related posts

28 odabranih citata za ljepši život

Dan župnog caritasa i dan starijih osoba

Opis jednog života…

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com