"> Raspoloženje vam pada i nedostaje vam energije? Možda i vas muči jesenski blues - Treća dob Hrvatska
">
Aktivnosti Zdravlje

Raspoloženje vam pada i nedostaje vam energije? Možda i vas muči jesenski blues

 

Došlo je ono doba godine kada dani postaju sve kraći, izgubi se toplina, a zalihe energije i raspoloženje padaju, nastaje neko prijelazno razdoblje sjete i melankolije.

Ako se osjećate drukčije nego za ljetnih mjeseci, imajte na umu da je riječ o prirodnoj reakciji vašeg organizma na hladnije i kraće dane, a za one koji promjene osjećaju intenzivnije koristi se pojam jesenski blues.

Jesenski blues opisuje se kao spoj umjerene depresije, nedostatka motivacije i manjka energije. Prijelaz ljeta u jesen utječe na sve, čak i one najpozitivnije među nama. Jesen nikad ne ulazi na velika vrata. Došulja se nekim sporednim putovima i stazicama, tajnovita, nedokučiva… i mnogima depresivna. Ipak, sve u životu funkcionira na temelju ciklusa, pa je tako i sam život ciklus u kojem se izmjenjuju sreća i tuga.

Ako je sada vrijeme za mrvu sjete, zašto ustrajati u nakani da u trenu nestanu prirodni osjećaji poput tuge ili sjete? Jeseni treba dati priliku.

 

Iskoristite jutro

U vrijeme kada dani postaju sve kraći važno je iskoristiti jutro kako bismo upili što više sunčeve svjetlosti. Dnevna rutina koja uključuje neki oblik tjelesne aktivnosti i pravilnu prehranu poželjna je ne samo u jesen, već u svako doba godine. U tjednu rutinu uvedite zajednički doručak, ručak, kavu ili šetnju i otjerajte depresiju ugodnim društvom.

Birajte proteine, voće i povrće

Zdrava prehrana imat će jednako snažno pozitivno djelovanje. Zbog smanjenog stvaranja serotonina u tijelu, znanog kao „hormon sreće“, nesvjesno ćete birati tjesteninu, rižu i krumpir, i u tome nema ništa loše.

Bitno je samo da umjesto rafinirane i prerađene hrane birate kompleksne ugljikohidrate poput smeđe riže, integralne tjestenine i kruha, povrća i voća koji će vašem tijelu i umu dati hranjive tvari, te utjecati na razine energije i šećera u krvi. Plodovi jeseni bogati su zdravim sastojcima. Prava su riznica vitamina i minerala.

Jedite više proteina, povrća i voća. Uz to i pijte puno vode kako biste poboljšali protok nutrijenata. Štiteći krvožilni sustav, čisteći organizam i pripremajući ga za hladnije dane, možemo preduhitriti i spriječiti tipične jesenske tegobe koje se javljaju u razdoblju promjenjivih temperatura i vremenskih uvjeta.

 

Iskoristite pozitivne strane hladnoće

Umjesto izbjegavanja hladnoće, iskoristite njene pozitivne strane. Izađite van i prošećite prirodom! Čisti zrak djeluje stimulativno i revitalizirajuće. Sam boravak na otvorenom dovoljan je da se lakše suočite sa stresom i poboljšate tjelesno i mentalno zdravlje. Nakon povratka iz jesenske šetnje sigurno ćete bolje spavati.

Šetnja od samo 20-ak minuta osigurat će vam dnevnu potrebu sunčeve svjetlosti i svježeg zraka i poboljšati biološki ritam sna. Za vrijeme šetnje topit će se i kilogrami. Kako su pokazala znanstvena istraživanja, tijekom jednosatne šetnje tijelo može sagorjeti i do 300 kalorija. Jesen je, dakle, idealno godišnje doba za odlazak u prirodu ili šetnje parkovima. Povedete li svoje najmlađe, sigurno vam neće biti dosadno.

U šetnju možete otići s prijateljima, a možete upoznati i neke nove ljude. Dječja igra na otvorenom potaknut će maštu, ali i razviti poštovanje prema drugim bićima, te djecu potaknuti na samostalno rješavanje problema i razvoj organizacijskih sposobnosti.

Zastanite i podvucite crtu

Jesen je puna novih stvari: novih rasporeda, novih poslova, novih škola, novih zadataka. Jesenski dani idealni su da zastanemo i podvučemo crtu, analiziramo proteklo razdoblje i spremno krenemo u ono koje nam predstoji. Kroz jesen polako usporavamo i pripremamo se za zimu. Nastojimo se odmoriti, sačuvati energiju i održati mentalnu i tjelesnu ravnotežu.prenosi

Jesen nam donosi neku novu energiju, energiju zrelosti i žetve u prirodi i najčešće stvara najbolja djela i razbuktava maštu. Svakome je jesen vrijeme za novi početak i ciljeve, bilo da je riječ o poslovnim, privatnim ili onim vezanim uz zdravlje i vlastiti boljitak. Jesen ne treba shvaćati samo kao prijelaz iz ljeta u zimu, već kao cjelovito i prekrasno godišnje doba.

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Najbolja hrana za vaše zdravlje vjerojatno je već u vašoj kući

Administrator

DJEDICA KOJEM SU CARINICI UKRALI BOŽIĆ UKRASE JE PRODAVAO ZA BOLESNU SUPRUGU ‘Blagdane ću provesti u zatvoru, gdje je kriminalcima i mjesto’

Administrator

„Na odmor iz snova sa Media Turist agencijom – specijalist za putovanja za umirovljenike“

Administrator

Završio 2. sajam PRAVO DOBA, sajam za 50+ generacije. Uz portal Treća dob, polako i postepeno, smanjuje se toliko prisutni ageizam!

Administrator

Dijetetičarka s 20-godišnjim radnim iskustvom ima savjete vrijedne zlata: na njenome meniju su i sladoled, salata i sendvič s pancetom, važno je samo jedno ‘pravilo’

Administrator

Kretanje znači život: Manjak fizičke aktivnosti jedan od glavnih uzroka obolijevanja

Administrator