"> 'Rak se ne tuče u tišini': posljednje godine života pjevačica velikog duha posvetila je podizanju svijesti o opakoj bolesti, a preminula je na današnji dan - Treća dob Hrvatska
">
Zanimljivosti Zdravlje

‘Rak se ne tuče u tišini’: posljednje godine života pjevačica velikog duha posvetila je podizanju svijesti o opakoj bolesti, a preminula je na današnji dan


Na današnji dan, prije dvije godine, životnu bitku izgubila je bh. pjevačica Azra Kolaković, poznatija kao Donna Ares prenosi Slobodnadalmacija.hr

Njeno ime posljednjih godina postalo je poznato i onima kojima se ukus nije podudarao s njenim glazbenim izričajem, iako je Donna bila glazbeno obrazovana i pisala je tekstove za svoje pjesme, kao i za druge pjevače.

No najpoznatija je postala po svom hrabrom i borbenom duhu, i snazi da javno progovori o svojoj borbi protiv raka.

– Rak se ne tuče u tišini, barem ja nisam taj tip. U tišini padamo u još veću tišinu i polako na sve pristajemo, pa tako i da se predamo. To nije u mom stilu – napisala je na Instagramu pjevačica u trenutku kad joj se rak vratio treći put.

 

Postala je simbol ženske snage, a zloćudnoj bolesti odupirala se pune tri godine. Borila se, kako bi sama znala reći, do zadnje kapi krvi.

A od početka je izbjegavala perike, poručujući time da nije snaga žene u kosi, nego u duhu.

– Nakon bolesti odlučila sam da se više neću dotjerivati dulje od pola sata, pozdravila sam se s tom kraljicom Balkan zabave, koja je morala pratiti trend koji je nametnula modna industrija. Danas je jako mnogo mladih djevojaka opterećenih tom ambalažom… Jednom ćemo sve to morati skinuti sa sebe. Što ostane kad vam rak skine kosu s glave? – rekla je jednom prilikom novinarima.

 

Na Instagram profilu koji je i danas aktivan dokumentirala je svoju borbu, dobre i loše trenutke, kemoterapije i mučnine, kako bi dala što bolji uvid u to kako izgleda život s rakom. Sve s ciljem da upozori svaku ženu da redovno ide na pregled.

– Osjećala sam kako mi se ledi ruka od tekućine prve kemoterapije koja je kap po kap satima već curila kroz infuziju u moje vene i obuzimala mi tijelo na neki čudan način sve više. Pokušavala sam naći bolji položaj u krevetu i nisam mogla puno promijeniti što god napravila. Žuljalo me sve. Krevet je bio neudoban za mršavicu poput mene, ali nije bio problem više ni u krevetu. Žuljale su me vlastite kosti. Nekako sam se smanjila i utonula u plavu bolničku posteljinu iz koje je virila samo desna ruka u kojoj je bila zabodena igla s cjevčicom. Slučajno sam pogledala lijevu i pomislila da mi se smanjila gejša. I zmaj mi se smanjio! Sve su se tetovaže nekako smanjile i pomjerile sa svog mjesta mršavosti – napisala je Donna u knjizi “Soba za nikoga” koju je napisala 2015., godinu nakon što joj je dijagnosticiran rak grlića maternice.

 

Nekoliko puta se činilo da će se pjevačica uspjeti othrvati bolesti, no karcinom se uporno vraćao, iz godine u godinu. Samo dva mjeseca prije smrti u medije je dospjela vijest kako je njenom braku s bosanskim skladateljem Džavidom Ljubovcijem došao kraj. Povukla se u rodni Bihać gdje je boravila s majkom. Tamo je i preminula u 41. godini života.

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Siromaštvo

Administrator

8 znakova da ste JAKA OSOBNOST

Administrator

Kako živjeti nakon srčanog udara?

Administrator

Most neće imati svog kandidata za predsjedničke izbore, ali evo koga su podržali

Administrator

Čimpanze imaju čistije krevete nego što imaju ljudi

Administrator

Ovo popularno ulje povezuje se s autizmom, Alzheimerovom bolešću, anksioznošću i depresijom

Administrator