Zdravlje

Rak debelog crijeva – liječenje prirodnim sredstvima

Rak debelog crijeva – liječenje prirodnim sredstvima

Kako na vrijeme prepoznati rak debelog crijeva*

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom jedna je od najčešćih vrsta raka kod oba spola, te zahvaća debelo crijevo (kolon) i/ili završno crijevo (rektum). Rak debelog crijeva povezan je s prerađenom hranom i starošću – zato je ova bolest mnogo učestalija u razvijenim zemljama.

Povećan je rizik kod onih koji imaju

• oboljele u široj obitelji (genetska podložnost),
• dugotrajne upale crijeva,
• polipe,
• prekomjernu težinu,
• manjak vlakana u prehrani i
• manjak fizičke aktivnosti.

 


Prvi simptomi su probavni poremećaji (zatvor, proljev, promjena oblika stolice), slabost i gubitak tjelesne težine. S obzirom na tako „obične“ simptome, pacijenti se obično javljaju tek u uznapredovaloj fazi, kada tegobe postaju izraženije, a izgledi uspješnog liječenja slabi. Prevencija raka debelog crijeva, osim zdrave prehrane i adekvatne tjelovježbe, mora uključivati i preventivne preglede (test okultnog krvarenja, kolonoskopija) i testove (npr. iz krvi tumorski biljezi CEA i CA 19-9). To je osobito važno u rizičnim skupinama: starija dob (osobito 65+ godina), postojanje polipa ili bolesti u obitelji.

Da biste razumjeli koliko je ova česta bolest zaista opasna dovoljno je reći da je 5-godišnje preživljenje oboljelih manje od 60%. Dok SAD, Kanada i većina zemalja EU bilježi blagi pad smrtnosti, kod nas, na žalost, raste i učestalost (oko 3,000 tisuće novih dijagnoza godišnje) i smrtnost (oko 1,500 osoba godišnje).

Onkološko liječenje uzrokuje teške nuspojave, a skromnog je učinka. U ranoj fazi liječenje je kirurško, jer kemoterapija tek marginalno povećava stopu preživljavanja. Rak debelog crijeva najčešće metastazira u jetru, pluća ili kosti, često inoperabilno i znači lošu prognozu.

Ljekovite gljive i rak debelog crijeva

Uz službeno liječenje raka debelog crijeva velika većina oboljelih koristi i alternativnu terapiju. Ljekovite gljive su prirodan izvor beta glukana koji dokazano zaustavljaju rast tumora i smanjuju ga. Ovi beta glukani mnogo su učinkovitiji od onih iz kvasca ili žitarica.

U razdoblju od 2004-2010 provedeno je istraživanje učinaka ekstrakata ljekovitih gljiva „Dr Myko San“ kod 52 pacijenta s kolorektalnim karcinomom. Oni su, uz standardno liječenje, koristili i velike doze ekstrakata od 40 do 270 dana (prosječno 70), nakon čega je njihovo zdravstveno stanje praćeno tokom 5 godina. Dvije trećine pacijenata tretman je započelo u najtežem, proširenom stadiju bolesti (s udaljenim metastazama).

Ukratko, kod korisnika Dr Myko San proizvoda primijećeno je

• neškodljivo usporavanje i/ili zaustavljanje rasta i širenja tumora,
• lakše podnošenje kemoterapije i zračenja, te
• značajno veće preživljenje kod raka debelog crijeva.

Primjena velikih doza ekstrakata iz gljiva značajno je održavala ili poboljšavala stanje bolesnika i podnošenje kemoterapije, te se tako održava ili poboljšava kvaliteta života oboljelih.

Ekstrakti ljekovitih gljiva u kombinaciji s kemoterapijom uzrokovali su usporavanje rasta i povlačenje metastaza kod raka debelog crijeva, te su zaštitili jetru od toksičnog djelovanja kemoterapije.

Budući da relevantni podaci za Hrvatsku nisu objavljeni, podatke o preživljenju smo uspoređivali sa onima iz američkog nacionalnog registra za rak (čiji su rezultati tada bili značajno bolji od onih u EU).

U metastatskom stadiju bolesti svega 5-8% pacijenata u SAD-u preživi 5 godina. 26.5% korisnika Dr Myko San ekstrakata iz gljiva preživjelo je 5 ili više godina.

Srednje preživljenje svih oboljelih od raka debelog crijeva u SAD je iznosilo 29,2 mjeseca – a kod nas, uz upotrebu Dr Myko San proizvoda, 38 mjeseci.

 

U nedostatku domaćih podataka mi smo vrijeme mjerili ne od postavljanja dijagnoze, nego tek od početka korištenja mikoterapije (obično 6-12 mjeseci nakon prve dijagnoze), pa su realni rezultati zapravo još mnogo bolji!

 

Dr.sc. Ivan Jakopović

JAVITE NAM SE ZA BESPLATNO SAVJETOVANJE I NARUDŽBE:

ivan.jakopovic@inet.hr

tel./ 01/ – 466 00 95

 

 

 

Anketa

Smatrate li da za cijepljenje treba postojati mogućnost izbora?

Related posts

Kako zdravi dočekati starost kroz prehranu

Kako pobijediti reumu prirodnim sredstvima

Ugasite buku i doživite vesele zvukove ljeta

Ostavi komentar