"> Prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina - Treća dob Hrvatska
">
Mirovine

Prvo ovogodišnje usklađivanje mirovinaPrvo ovogodišnje usklađivanje mirovina

 

       Usklađivanje mirovina s troškovima živote, koje će ove godine umirovljenici primiti tek u travnju izračunato je tek na 0,7 posto na što je znatno utjecao usporeni rast plaća. Na prosječnu mirovinu, ovaj postotak će podići mirovine za nevjerojatnih 17 kuna, čime će se prosječni umirovljenik moći svaki mjesec nagraditi sa jednokratnom kupovinom kruha i mlijeka, prilikom čega će ostati dovoljno i za jedan cijeli jogurt. Onaj jeftiniji doduše.

Posljednje uskađivanje mirovina iznosilo je 2,44 posto čime je prosječna mirovina narasla za 60 kuna, no ovoga puta, rezultatom plaća koje su u u drugom dijelu 2019. godine rasle za samo 0,7 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, nije polučilo ni većim rastom mirovina.

K tome je država prošle godine javnom sektoru povećavala plaće u nekoliko navrata, dok je istovremeno i poreznom reformom privatnicima omogućeno povećavanje plaća kroz neoporezive naknade koje ne ulaze u bruto izračun plaće te samim time ni u formulu za usklađivanje mirovina.

Upravo iz tog razlog je poželjno neoporezive dodatke na plaću „ubaciti“ u formulu za usklađivanje mirovina, kako bi i umirovljenici mogli osjetiti realnije povećavanje mirovina.

Ova nevjerojatna povišica će se isplatiti u travnju, zajedno sa zaostacima za prva dva mjeseca ove godine, pa će se umirovljenici u travnju moći izvesti čak i na kavu i kolače. Jednom.

 

 

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

UVJETI ZA ODLAZAK U PRIJEVREMENU MIROVINU

Administrator

Mrsić: HDZ-ova vlada braniteljskim mirovinama kupuje glasove

Administrator

Nakon kontroverznih stavova oko mirovinske reforme, prof. Potočnjak komentirao je uvođenje nacionalne mirovine

Administrator

STAROST NA MUKAMA KROZ GOLEMO SIROMAŠTVO. STOP!

Administrator

Ponovno suđenje za nezakonito primanje mirovine

Administrator

Svaki umirovljenik dobit će godišnji bonus u visini minimalne mirovine

Administrator