"> Prva ovosezonska berba boba - Treća dob Hrvatska
">
Gastro scena Zeleni vrt

Prva ovosezonska berba bobaDanas je pala prva ovosezonska berba boba (lat. Vicia faba).

Odmah ću reći, bob je zdrava namirnica iz porodice mahunarki koje jednostavno ili volite ili ne volite. No sve ovisi i o tome kako ga pripremimo.

Kod nas nije prošla još ni jedna sezona, a da se bob ne sije. Kad smo kod toga, jako smo ponosni jer je ova prastara sorta kojoj ni ime ne znamo u obiteljskom naslijeđu i tradiciji već preko 100 godina.

Sijala ga je i čuvala moja pokojna baka, mama ga također sije i evo već dobar niz godina i ja ga sijem. E dragi moji, to su također prave obiteljske vrijednosti koje zbilja treba čuvati kao drago kamenje. Ova sorta stvarno može opravdati naziv – “stara sorta” – jer ona uistinu to i je.

Sve dok je nas bit će i ove stare sorte boba, a tko zna…. Možda još koga zainteresira, možda ima još tako gorljivih vrtlara pa će nas i oni slijediti i nastaviti našim putem…

Ne dajmo da se zatre sjeme koje su naši stari s puno ljubavi, truda, brige i pažnje čuvali i predavali s koljena, na koljeno, svojim budućim naraštajima – Nastavimo i mi tako, tragovima naših predaka, ostavimo i mi nešto u nasljedstvo onima koji dolaze poslije nas….😊🙂❤️🍀

Slađana S.

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Mala žuta balkonska Dombello, Tiny Tim

Administrator

Jedinstvena grilana lubenica: Neodoljivi okus kao nijedan drugi!

Administrator

PRIPREMITE GA ODMAH: Ovaj nas božićni kolač vraća u bezbrižno djetinjstvo

Administrator

LJEKOVITE TRAVE KOJE MOŽETE KORISTITI ZA MNOGA BOLESNA STANJA

Administrator

Kesten – kuhati ili peći ovu zdravu i ukusnu jesensku namirnicu?

Administrator

Brutalna istina i put jednog dragoljuba

Administrator