Društvo

Prosinac u Domu

Prosinac u Domu

Prosinac je mjesec kojeg svi s nestrpljenjem iščekuju. Kad si dijete, veseliš mu se radi božićnog jutra i poklona koje ćeš naći ispod božićne jelke. Kad si malo stariji, veseliš se radi druženja s najmilijima, a kad si radni terapeut u domu za stare i nemoćne osobe, imaš papir formata A4 ispisan svim obavezama poredanim po datumima i jedva čekaš da kreneš, da možeš jednu po jednu stvar križati s popisa:

✔ napraviti 2 velika (OGROMNA) i 8 malih adventskih vjenčića
✔ napraviti snježno selo
✔ napraviti kamin
✔ okititi 4 božićne jelke
✔ okititi glavnu božićnu jelku visoku 5 metara
✔ napraviti jaslice
✔ dekorirati cijeli dom pahuljicama po hodnicima i zajedničkim prostorijama
✔ napraviti i poslati 80-ak božićnih čestitki
✔ napraviti božićnu tombolu (svaki listić je dobitan)
✔ pozvati vrtić u goste za Sv.Nikolu
✔ pripremiti se za Susret s rodbinom itd.

Sve se uspjelo napraviti, niste ni sumnjali, zar ne? 🙂

Susret s rodbinom

14.12. Prvi pravi snježni dan ove zime, a mi imamo naš tradicionalni susret s rodbinom koja dolazi umorna nakon posla iz raznih krajeva. Zlobnici bi rekli scenarij za katastrofu, ali srećom, svi su sretno stigli u Dom, a kasnije i doma.

Susret s rodbinom događaj je kojem smo vjerni godinama, a kojeg priređujemo dva puta godišnje kako bismo njegovali odnos između radnika, rodbine korisnika i njih samih. Događaj je to kojeg započinjemo davanjem informacija za koje smatramo da su bitne, a tiču se funkcioniranja same ustanove, prisjetimo se što se važnije događalo u proteklih pola godine i ono važnije, rodbini je dana mogućnost da pita sve što ih interesira pošto su sastanku nazočni voditelji svih radnih jedinica.
Početak ovog susreta s rodbinom bio je malo drugačiji od ostalih. Naime, druženje je započeto puštanjem lampiona dobrih želja. Nismo sigurni da li lampioni funkcioniraju kao zvijezde padalice pa za svaki slučaj nećemo otkrivati želje.

Nakon formalnog informativnog dijela krenuli smo s programom korisnika. Profesorica Anka Žulić , ujedno i voditeljica domskog zbora, uvježbala je s korisnicima nekoliko božićnih pjesama koje su popraćene čitanjem “Božićne priče” Paula Coelha ispred našeg improviziranog kamina te recitacijama korisnika. Nakon što smo rodbinu raznježili i ušuškali prigodnim tekstovima popraćenim laganom božićnom glazbom, nastup KUD-a Golubovec definitivno ih je razbudio i pokrenuo. Noge su tapkale u ritmu starih zagorskih pjesama, a ruke pljeskale od oduševljenja, no kako se kaže “sve što je lijepo, kratko traje” tako je i nastup KUD-a, činilo nam se, prebrzo završio.

Važno je za spomenuti kako rodbina korisnika prilikom svakog dolaska na ovaj susret ispunjava jedan upitnik kojim ispitujemo zadovoljstvo rodbine uslugom koju pružamo. Rezultati se ni ove godine nisu bitno razlikovali od prijašnjih godina, no svejedno ćemo navesti neke od rezultata. Na pitanje koliko su zadovoljni uređenjem interijera, rodbina je u prosjeku dala ocjenu 4,9, eksterijerom također 4,9, a opremljenošću soba korisnika 4,7. Što se tiče zadovoljstva pojednim radnim jedinicama, ocijene se kreću od 4,5 do 5,0 dok su na pitanje “koju cjelokupnu ocjenu zaslužujemo” ispitanici odgovorili 4,8. Iznimno smo sretni što su rezultati ankete potvrdili naš trud i profesionalnost te nam definitivno dali jedan vjetar u leđa. U nadi da ćemo i dogodine zadržati ovakve rezultate, poželjet ćemo i sebi i svima Vama uspješnu 2019.godiju i blagoslovljen i miran Božić!

 

Caritasov dom Ivanec

Piše:
Jelena Mihalić, dipl.soc.radnik

 

 

 

 

 

 

Related posts

Nacionalni medij Treća dob primio Zahvalnicu za svoj doprinos društvu

Umirovljenici napuštaju Amsterdamsku koaliciju i hrle pod Bernardićeve skute?

SUH-ovci podržali radnike: Za dostojne plaće i mirovine!

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com