"> Projekt: "Volontiranjem pomažemo drugima i sebi" - Treća dob Hrvatska
">
Aktivnosti Volontiranje Zanimljivosti

Projekt: “Volontiranjem pomažemo drugima i sebi”

volontiranjem pomažemo drugima i sebi

 

OSIJEK – Projekt Matice umirovljenika Grada Osijeka nosi naziv “Volontiranjem pomažemo drugim i sebi”. “Tokom 2016 godine želimo što više pažnje posvetiti volonterizmu starijih osoba i potrebi za takvim oblikom volontiranja, koja se sve više javlja u Hrvatskoj.Samo na području Osječko-baranjske županije živi više od 32% starijih osoba, i potrebno je iskoristiti njihova znanja i kapacitete, istaknula je voditeljica projekata, tajnica Matice Ksenija Vrbanic koja je već ranije prijavljivala više projekata pri Ministarstvu socijalne politike i mladih, te Zakladi zajednički put Zagreb, Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Matica umirovljenika Grada Osijeka već godinama uspješno brine o velikom broju osoba starije životne dobi. Provodili smo različite programe i projekte prilagođene potrebama starije životne dobi u suradnji s mnogim partnerima, Gradom i Županijom. Budući da se broj umirovljenika svake godine na području Osječko-baranjske županije povećava uvidjeli smo potrebe za novim aktivnostima. Željeli smo kroz nove projekte više aktivno uključiti naše članove i tako pokazati da bez obzira na svoje godine mogu doprinijeti zajednici i društvu općenito. Posljednjih nekoliko godina  volontiranje starijih osoba postaje značajan oblik aktivnog starenja i način borbe protiv socijalne isključenosti koja je nerijetko rizik za ovu dobnu skupinu.

Starije osobe danas su boljeg zdravlja, žive dulje te imaju više mogućnosti .Motivacija starijih volontera proizlazi iz želje za  napretkom, za pomaganjem. Oni su osobita skupina volontera koja može mnogo ponuditi , čije smo karakteristike uočili  te želimo  njihove potencijale kroz razne aktivnosti udruge iskoristiti. Cilj nam je spriječiti socijalnu isključenost starijih osoba kroz razvoj volonterskog programa za starije jer će sudjelovanjem u programu biti aktivni, imat će motivaciju i želju za napretkom, iskoristit će svoja znanja i vještine. Njihovim osposobljavanjem udruga će dobiti između 10 i 15 kvalitetnih osoba koje mogu prenijeti svoja znanja osoba starije životne dobi, korisnicima udruge . Volonteri će na taj način doprinijeti osnaživanju udruge a ponajviše će imati utjecaj na veliki broj korisnika udruge.  Oni će korisnicima prenositi usvojena znanja i vještine, pomagati im i educirati ih ,informirati o svim uslugama udruge, te na taj način povećati kvalitetu života korisnika,osoba starije životne dobi a ujedno i spriječiti njihovu socijalnu isključenost a povećati njihove aktivnosti u društvu.

Unutar usluge dnevnog boravka organizirat ćemo obuku za 15 volontera , naših članova različitih znanja i vještina koji će proći volonterski program. Za njih ćemo provesti edukacije o zakonskom obliku volontiranja, ugovorima o volontiranju, praćenju rada volontera te zahvali i nagrađivanju volontera . Cilj nam je uspostaviti sustav volontera u Udruzi , koji će sudjelovati u projektnim aktivnostima Projekta. Ujedno ćemo nakon završetka obuke za volontere, za njih provesti razne radionice kako bi usvojili nova znanja i vještine koje će oni prenijeti na 90 naših korisnika. Ujedno će podijeliti oko 2700 informativnih letaka svim našim korisnicima i na taj način ih upoznati sa svim uslugama koje naša udruga pruža osobama starije životne dobi. Partneri i dionici će za naše volontere provesti razne radionice i  educirati ih iz područja zdrave prehrane, prava pacijenata, informatičke naobrazbe i korištenja pametnih telefona.

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Nije mit – seks će usporiti starenje čak i ako u njemu ne uživate!

Administrator

Počinje sajam Pravo doba 2017. – sajam za 50+ generacije

Administrator

Pripremite se za temperaturni šok: Sutra navečer snijeg!

Administrator

Vjerovali ili ne… Financijski problemi (čak i oni kratkoročni) mogu uzrokovati ubrzano starenje!

Administrator

Zaboravite sangvinike, melankolike, kolerike i flegmatike, ovo su nova 4 tipa osobnosti

Administrator

Tri bitna zahtjeva Sindikata na Vijeću umirovljenika i starijih osoba!

Administrator