Zeleni vrt

Prisjetimo se i pepela na vrtu..

Prisjetimo se i pepela na vrtu..

Osim što je dobar kao gnojivo za bolju plodnost tla, za bolje razvijanje i zdravi rast biljaka ( sadrži kalij ) drži ravnotežu ph vrijednosti zemljišta, dobar je u borbi protiv puževa i lukove muhe, no valja ipak reći da ne treba pretjerivati jer pepeo je ipak lužina.

Kreće polako sezona loženja, a sreću imaju oni koji lože na drva. Naime čim krene sezona, dobro je i korisno cijelu sezonu skupljati pepeo od drva jer od njega ima višestruke koristi. Pepeo na vrtu u organskoj proizvodnji dođe kao gnojivo (kalij) koji malo koja biljka baš ne voli. Naročito je dobar za češnjak, luk, a korijenasto povrće poput celera je jako veliki potrošač kalija.

No ipak ne treba pretjerivati, čisto iz razloga da tlo ne postane previše lužnato. Isto tako, pepeo od drva odbija lukovu i mrkvinu muhu, razne uši i mušice, puževe pa je to još jedan dobar razlog za vrijedno sakupljanje sivog praha koji nastaje sagorijevanjem drva. Eto dragi naši, kante u rukice i nakon svakog loženja, kad se peć dobro ohladi, pokupite pepeo, dobro će vam doći na vrtu za proljeće, ističe naša Slađana S.

Vijesti

Koje su to zdrave navike protiv dijabetesa?

Related posts

Indijski, slatko, kiseli umak od povrća

Domaći kikiriki na sušenju

MERALA

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com