Društvo

Prijevoz umirovljenika zasad još besplatan, a uskoro uz plaćanje?

VARAŽDIN- Svi umirovljenici i osobe starije od 65 godina i nakon 1. veljače ove godine moći će koristiti mogućnost besplatne vožnje, uz elektroničku iskaznicu, odnosno, čip karticu. Iskaznicu, odnosno čip karticu, po cijeni od 25 kuna mogu kupiti na autobusnim kolodvorima u Varaždinu, Ivancu i Novom Marofu – rekao je mr. sc. Franc Harapin, izvršni direktor tvrtke AP Varaždin čijim se autobusima umirovljenici zadnja tri mjeseca besplatno voze na svim redovnim linijama u cijeloj Varaždinskoj županiji.

Dakle, besplatni prijevoz umirovljenika do daljnjega se nastavlja iako je 31. siječnja trebao završiti pilot-projekt besplatnog prijevoza osoba starijih od 65 godina i umirovljenika, koji su Varaždinska županija i AP d.o.o. pokrenuli u studenom prošle godine.

I dalje na isti način, ali…

Iz AP-a dakle, poručuju da prijevoz zasad ide “po starom”, odnosno, da će se do daljnjega provoditi pod istim uvjetima. Ipak, pitanje je koliko će to još dugo trajati jer je svima jasno da je dugoročno nemoguće u potpunosti  pokrivati troškove prijevoza na opisani način.
S druge strane, ni tvrtka AP na taj način ne može trajno vršiti prijevoz, jer ti isti umirovljenici i osobe starije od 65 godina su se u nemalom broju vozili i prije početka pilot projekta istim autobusima na istim linijama. Stoga trenutno svi sudionici ovoga projekta iznalaze jednu optimalnu verziju nastavka projekta te će vrlo skoro predstaviti detalje odgovarajućeg modela.

Apsolutno besplatno dalje ne ide

– Ako u obzir uzmemo cijene autobusnih karata koje se kreću za opisane linije u jednom smjeru između 14 do 38 kuna na području Varaždinske županije i broj ostvarenih besplatnih prijevoza, koji se kreće prosječno mjesečno preko 11.000, jasno je o kako velikim troškovima se radi. Upravo na tragu takvih saznanja i podataka, evidentno je da se apsolutno besplatno takav posao od strane AP-a nije u mogućnosti  trajno obavljati, zbog čega se i trenutno radi na iznalaženju održivog rješenja koji će zadovoljiti sve sudionike projekta. S obzirom da je interes umirovljenika za korištenjem autobusnih linija i dalje je jako velik, bit će nemoguće i dalje osigurati prijevoz, a da umirovljenici dugoročno pri tom nemaju baš nikakav trošak. Drugim riječima, morat će se, na neki način limitirati broj besplatnih vožnji ili ići sa sufinanciranjem barem dijela cijene karte. Pritom će tvrtka AP snositi dobar dio ukupnih troškova prijevoza, dok će dio snositi Varaždinska županija, a dio Grad Varaždin – rekao je Harapin.

Propao plan župana Štromara?

No, tako bi mogao propasti plan župana Predraga Štromara koji je umirovljenicima krajem prošle godina poručio da ne strahuju i da će se u 2016. i dalje besplatno voziti autobusima.
Naime, na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, u prosincu prošle godine, Štromar je i sam priznao da je godišnji trošak prijevoza između tri do četiri milijuna kuna, a da su Grad Varaždin i Varaždinska županija za prijevoz osigurali 300.000 kuna. Najavio je da će ta sredstva na raspisanom natječaju dati onome tko ima javni koncesijski prijevoz, pri čemu će razliku pokriti prijevoznik. Regionalni tjednik je još tada doveo u pitanje je li to isplativo za onoga tko obavlja prijevoz.

 

www.regionalni.com

Related posts

HRVATSKI UMIROVLJENIK 2030. Kako padaju državne mirovine i zašto će biti još manje

Do kraja 2017. u mirovini će biti trećina Hrvatske

Završio 2. sajam PRAVO DOBA, sajam za 50+ generacije. Uz portal Treća dob, polako i postepeno, smanjuje se toliko prisutni ageizam!

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com