"> Prijedlog nacionalne mirovine nije naišao na snažan odjek solidarnosti među umirovljenicima! - Treća dob Hrvatska
">
Mirovine

Prijedlog nacionalne mirovine nije naišao na snažan odjek solidarnosti među umirovljenicima!

Prijedlog nacionalne mirovine nije naišao na snažan odjek solidarnosti među umirovljenicima

 

Na Facebook stranici “Pokret protiv siromaštva starijih osoba” koju Sindikat umirovljenika Hrvatske vodi već godinama, umirovljenici razmjenjuju informacije i mišljenja na svakodnevnoj bazi, no sa prijedlogom o uvođenju nacionalne mirovine, odnosno nacionalne naknade za starije, došlo je do neslaganja među umirovljenicima. Sve je to šokiralo i iznenadilo Jasnu A. Petrović, predsjednicu SUH-a, kojoj su razlozi nepodržavanja nacionalne mirovine od strane umirovljenika neprihvatljivi.

“Kao da su zaboravili od vlastitog siromaštva i poniženosti prepozna­ti još veće siromahe. Kao da ih obuzima opsesija i jal vlasti­tom nemoći…” – komentira predsjednica SUH-a, Jasna A. Petrović protivnike nacionalne naknade za starije od 65 godina koji nemaju pravo na mirovinu.

Razlozi koji su doveli do podjele  stajališta oko pitanja nacionalne mirovine leže u njenom iznosu, koji je jednak iznosu socijalne pomoći, zatim nepravednosti prema umirovljenicima koji su uložili minimalnih 15 godina radnog vijeka kao uvjet za minimalnu mirovine, te pitanja odakle bi se nacionalna mirovina isplaćivala.

Ideja koja je dovela do podjele na podržavatelje i protivnike nacionalne mirovine jest ako nacionalna naknada za starije ima status mirovine, kako je mogu dobiti građani koji nisu radili i plaćali doprinose, te bi samim time isplaćivanje nacionalne mirovine iz mirovinskog fonda bila svojevrsna krađa od radnika koji uplaćuju doprinose.

“I gle, kad im kažete da to nije mirovina, već socijalna potpora kakva postoji u više od stotinu zemalja u svijetu, da ide iz državnog budžeta, a ne iz mirovinskog fonda, onda kažu da lažete i pogodujete vladajućima. Kao da su zaboravili od vlastitog siromaštva i poniženosti prepozna­ti još veće siromahe. Kao da ih obuzima opsesija i jal vlasti­tom nemoći. Ne postavljaju pitanje iz rakursa promatrača: nije problem što će netko potrebit dobiti pomoć koja mu može omogućiti da barem plaća struju, već je problem što oni sami imaju mizerne mirovine”- prokomentirala je Petrović.

Možemo pretpostaviti kako nitko od protivnika nacionalne mirovine ne želi neimaštinu starijim građanima koji iz bilo kojeg razloga nisu uspjeli skupiti minimalnih 15 godina radnog staža, već se osvrću na vlastitu situaciju u kojoj ni oni sami jednsotavno nemaju dovoljno, dok su svoj radni vijek proveli plaćajući doprinose, a sada se ovim prijedlogom mogu osjećati zakinuto.

No srž problema, naravno, leži u činjenici kako je velika većina umirovljenika zanemarena i zaboravljena te prepuštena sebi, ponajviše financijski. Kada bi prosječni umirovljenik bio financijski situiran za relativno komforan život a ne puko preživljavanje, vjerojatno ne bi postojao niti jedan protivnik uvođenja ovakvog prijedloga.

No činjenica je i dalje kako je u Hrvatskoj čak 60 tisuća starijih građana koji nisu u socijalnom sustavu, a isto tako nemaju pravo niti na minimalnu mirovinu, te im se financijska pomoć mora pružiti u barem nekom obliku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

PRESTANITE NAS IGNORIRATI I POVEĆAJTE CENZUS ZA DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE!

Administrator

OTVORENO PISMO HRVATSKOJ VLADI: POVEĆAJTE CENZUS ZA DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE!!

Administrator

POŠTAR VIŠE NE ZVONI NA VRATA – Mirovine iz bankomata!

Administrator

Kuščević: Građani moraju znati pravu istinu o mirovinskoj reformi

Administrator

Zemlja promatrača

Administrator

KOME SU OPASNI UMIROVLJENICI: Pa dajte im konačno dozvolu da rade!

Administrator