Naše priče Zeleni vrt

Priča o stršljanu

 

Znam da je već prepun net o invaziji opasnih azijskih stršljenova. Pročitala sam već hrpu članaka, objava, savjeta i prenapuhanih priča na tu temu. Pa eto čisto da se i ja malo osvrnem na tu temu, ističe  naša Slađana S.

Dakle, kako i samo ime kaže azijski stršljen nije kukac s naših prostora, već iz Azije. Nema puno vremena kako se proširio po svim regijama naše zemlje. Vjerojatno je doputovao s raznim uvozom, kako inače sve dođe iz stranih zemalja.

 

Ono što je utjeralo strah među ljude je to da je njegov ubod/ ugriz smrtonosan – ako ste alergični na ubod pčele ili ose, onda se svakako treba paziti. Treba paziti i ako niste alergični jer neke info kažu da je ubod ovog stršljena deset puta jači od uboda našeg stršljena, pčele ili ose.

Opasni su i zbog toga jer su ubojice naših pčela, pa stoga svakako nisu poželjni ni u kojem smislu.

Čitajući neke informacije iz raznih izvora, jučer smo se dobro snašli jer smo i sami imali bliski susret s ovim stršljenom dok smo bili kod mojih.

Mama nam je rekla nek si naberemo breskve i tako smo ja , ona i muž krenuli, pobrati breskve. Kako su neke bile više, a ja i mama ih nismo mogle dohvatiti, rekla je mužu nek savije granu i ubere ih, a on kako je dohvatio granu, tako je nešto izletjelo iz krošnje i otišlo .

Kroz par minuta se “nepoznati leteći objekt” ?vratio i namjerno se zaustavio meni pred očima, tek da ga identificiram. U tom trenutku sam se sjetila onoga što je već nekoliko puta i na nekoliko izvora rečeno : Ako baš i naiđete na njih, ostanite mirni, nemojte klatiti i mahati rukama oko sebe i nemojte paničariti. Tako sam ja mojima rekla: Ljudi to što je izletjelo iz krošnje breskve, to je azijski stršljen i evo ga točno meni pred očima, ostanite mirni i ne mašite rukama. Začas je samo odzujao dalje. Dakle, ono što smo naučili iz toga : Ne dirajte divlje životinje, ne paničarite, nađete li se u njihovoj blizini, ne iritirajte ih naglim pokretima jer jasno je da se svatko brani kada nešto identificira kao napad na sebe.

Ako radite na vrtu ili oko voćaka, ne stavljate na sebe nikakve parfeme ni mirise i ne nosite kričavu odjeću, koja iritira i ljuti i naše pčele, ose i bumbare , a kako neće ovakve ljute uvozne beštije.

Eto ova objava je samo kao mala smjernica i samopomoć, ako se ne daj Bože slučajno nađete u blizini ovih ljutih opasnih kukaca koji su vjerojatno mutirali i iskrižali se s našim stršljenima.

Ako negdje imate gnijezdo istih, ne dirajte ih i ne pokušavajte ih ukloniti sami jer je to jako opasno, već pozovite nekog tko je nadležan za to (pčelari, vatrogasci…).

Ako će vam ovo biti bar malo od koristi, slobodno dijelite dalje 

 

Related posts

PROJEKT SIGURNOST U TREĆOJ DOBI

Generacija “78.” Stare maturantske radosti ili jednoobraznosti

VIDEO: IMA 76 GODINA, ŽIVI SAMA USRED NIČEGA, A SADA JE NA SVJETSKIM NASLOVNICAMA Sve što ovoj superbaki treba su klizaljke napravljene 1943.!

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com