• Naslovnica
  • Zdravlje
  • Preslica: Pomaže kod loma kostiju i bolesti vlasišta, a koristi se i kod osteoporoze
Zanimljivosti Zdrava hrana Zdravlje

Preslica: Pomaže kod loma kostiju i bolesti vlasišta, a koristi se i kod osteoporoze

Preslica se koristi u tzv. drenažnim kurama kojima je cilj “ojačati” bubrege. Te kure traju obično dva do tri tjedna, a djeluju diuretički, odnosno pojačavaju stvaranje urina.prenosi

Osim što je poznata po silicijevim spojevima, sadrži i mangan, kalcij, željezo, flavonoide, fitosterole, glikozide, fenolne i akonitične kiseline.

Zbog svojih sastojaka opisuje se i kao remineralizacijska biljka, vraća elastičnost i čvrstoću noktima i kosi pa spada među poznatije biljke za njegu i liječenje vlasišta. Jača čak i kosti i koristi se kod osteoporoze.
Neke studije sugeriraju da silicijevi spojevi iz preslice pomažu apsorpciju kalcija, što poboljšava i zacjeljivanje lomova.

Pomaže i kod istegnutih ligamenata i iščašenih zglobova jačanjem vezivnog tkiva i hrskavice. Najnovije studije potvrđuju da aktivnost preslice pomaže u smanjivanju unutarnjih i vanjskih krvarenja, kao i obilnih menstruacija.

Osim toga, čaj od preslice povećava broj leukocita pa se preporučuje osobama sa slabijim imunitetom.
No dobro ju je koristiti u svrhu uljepšavanja, s obzirom na to da poljepšava i pomlađuje kožu i liječi tvrdokorne kožne tegobe.

Bere se u svibnju i srpnju, a u Hrvatskoj raste desetak vrsta.
Njeno prikupljanje trebalo bi se stoga prepustiti onima koji ju poznaju jer se najčešća poljska preslica lako može zamijeniti s onom otrovnom močvarnom (Equisetum palustre).

Nadživjela je čak i dinosaure

Preživjela je dvije velike kataklizme na zemlji – jednu prije pojave dinosaura i drugu koja je dinosaure uništila. Razlog izdržljivosti ove biljke spojevi su neobične strukture.

Svoju čvrstoću duguje silicijevim spojevima, a nekad je predstavljala nezaobilaznu biljku u liječenju bolesti pluća, urinarnog trakta, bolesti kože, rana, protiv upala i infekcija.

Vijesti:

Kako pobjediti samoću?
Kako kvalitetno provesti vrijeme u mirovini
Fantastični trikovi

Krajem 19. i početkom 20. stoljeća vjerovalo se da silicijevi spojevi pomažu imunološkoj obrani u plućima i regeneraciji oštećenog plućnog tkiva pa se koristila i u borbi protiv tuberkuloze. O ljekovitosti preslice pisali su još Dioskurid i Plinije, a u kućnoj radinosti bila je upotrebljavana kao sredstvo za čišćenje, najčešće predmeta od kositra.

Kao sredstvo za pjeskarenje i poliranje koristi se i za čišćenje arheoloških izložaka. Postala je poznata i pod nazivima rastavić, voščenka, konjski rep, hvošč ili cinkrot.

 

Anketa

Uzmi si malo vremena i postavi si ovo pitanje. Zaista. Što ti je najvažnije u životu?

Related posts

Artroza – simptomi, rizični faktori i prirodno liječenje

Osam super savjeta za dug život

Zdrav doručak za sve ukućane

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com