Zanimljivosti Zdrava hrana Zdravlje

Prehrana s malo ugljikohidrata može loše utjecati na zdravlje srca

Foto: Shutterstock

Dijete koje nalažu skromnu ili nikakvu konzumaciju ugljikohidrata su danas silno popularne. Pročitajte tekst prije nego peciva potpuno izbacite iz prehrane…prenosi

Ovakve dijete osiguravaju brz gubitak kilograma, ali uz njih dolazi i opasnost.

Osobe koje u organizam unose manje od 45 posto dnevnog unosa kalorija u obliku ugljikohidrata imaju veće šanse za razvoj fibrilacija atrija ili iregularnih otkucaja srca, stoji u priopćenju rezultata istraživanja American College of Cardiology’s Annual Scientific Session.

Dugoročni efekt smanjenog unosa ugljikohidrata je još kontroverzno pitanje, posebno zbog utjecaj ne kardiovaskularno zdravlje, pojašnjava dr. sc. Xiaodong Zhuang, kardiolog i autor studije te nastavlja: Ako u obzir uzmemo potencijalan učinak na aritmiju, studija savjetuje da se popularne dijete moraju savjetovati uz određen oprez.

Vijesti:

5 stvari koje vam oboljeli od MS neće reći
Druga afera
Učini nešto za svoju generaciju

Studija je pokazala poveznice ali nije dokazala da ova vrsta prehrane uzrokuje srčana oboljenja. Ali svakako treba biti na oprezu jer osobe koje pate pod arterijske fibrilacije imaju 5 puta veće šanse da će doživjeti srčani infarkt.

Autori studije vjeruju da je razlog što osobe na takvim dijetama jedu malo voća, povrća i žitarica i tako propuštaju sve dobrobiti koje te namirnice pružaju, a u ovom slučaju najvažnije je što sprečavaju upalne procese.

 

Povezane vijesti

Mladi Europljani ne žele kuhati, stariji se još drže kuhače

Uživajte u blagdanima umjereno

Protuupalna hrana

Japanski znanstvenici došli do otkrića koje će promijeniti naš pogled na prehranu ako želimo doživjeti stotu

Samo jedan na 10 Amerikanaca jede dovoljno voća i povrća prema najranijim istraživanjima

Da prestanemo jesti kruh, što bi se dogodilo?