"> Predsjednica i premijer ignoriraju problematiku umirovljenika - Treća dob Hrvatska
">
Društvo Mirovine

Predsjednica i premijer ignoriraju problematiku umirovljenika

 

‘Kako je vidljivo u medijima, počela je neslužbena kampanja za izbore za Predsjednika Republike. Sve su brojnije izjave aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića u kojima se spominje problematika različitih slojeva društva. No, ono što je vidljivo iz svih tih poruka jest da se ni u jednom od predizbornih obećanja ne spominju oni najugroženiji – umirovljenici’, stoji u priopćenju SUH-a.

Neshvatljivo je, poručuju, da čelni ljudi države ignoriraju više od 1,24 milijuna umirovljenika, kao i činjenicu da gotovo polovica umirovljenika živi ispod hrvatske linije siromaštva, koja za ovu godinu za samca iznosi 2.496 kuna.

Sindikat podsjeća da relativna vrijednost mirovina (udjel prosječne bruto mirovine u bruto plaći) iznosi 27,7 posto te je najniža u zemljama Europske unije, što je, ističu, dovelo do toga da je svaki treći građanin stariji od 65 godina potonuo u zonu siromaštva. Čak 98 posto svih umirovljenika ima mirovine niže od prosječne plaće.

Položaj onih koji su izgradili svoju zemlju vlastitim rukama i znanjem, da bi bili ‘namireni’ dva puta godišnje s mizernim usklađivanjem mirovina, koje im pojedu besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje i povećani troškovi života, doista je ponižavajući’, ističe SUH.

Ustvrdio je da je nebriga vladajućih za umirovljenike i starije osobe dovela do opće društvene marginalizacije starijih osoba, ‘a kao što vidimo prema izjavama političke vrhuške, nema naznaka da bi se netko potrudio makar ih spomenuti. O njima se šuti’.prenosi

‘Glavne teme o kojima predsjednica i premijer pričaju u javnosti uglavnom se svode na probleme iseljavanja mladih, slaba demografska kretanja, odnosa sa Srbijom i međunacionalnim ispadima, no nigdje nema ničeg o problemima umirovljenika koji jedva spajaju kraj s krajem, poniženi su i podcijenjeni. Gospodo, probudite se, jer jednog ćete se dana probuditi u zemlji iz koje su mladi iselili, a stari pomrli od gladi’, poručuje SUH u priopćenju.

 

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Promovirati maglu, više ne pali na umirovljenicima

Administrator

KAKO BI IZGLEDALA HRVATSKA DA NA VLAST DOĐE ŽIVI ZID? Možda bolje nego sada, a možda lošije. Prosudite sami.

Administrator

Objesio se jer nije mogao podmiriti dug za struju

Administrator

Lažne invalide HOS-a od progona spasila zastara: suprug Bandićeve sestre i njegov sumještanin oštetili državu za više od milijun kuna, evo kako su lažirali ratne ozljede

Administrator

Spreman sam sjesti za stol sa “stručnjacima” ako mi isplate 75 milijuna kuna odštete za sina uništenog cjepivima

Administrator

Besplatni smještaj u državnim i županijskim domovima za starije i nemoćne osobe za 1.500 korisnika

Administrator