Društvo

Pravomoćna presuda za dobnu diskriminaciju

 

Teško je dokazati dobnu diskriminaciju, čemu svjedoči i prva pravomoćna presuda za dobnu diskriminaciju pri zapošljavanju koja je u Hrvatskoj donesena tek 2013.g. Ta presuda trebala bi poslodavcima osvijestiti prisutnosti sankcioniranja dobne diskriminacije od sada i na hrvatskom tržištu rada.

Riječ je o sporu pokrenutom pri Općinskom radnom sudu u Zagrebu, i to zbog slučaja u kojem se tužiteljica u prosincu 2011. prijavila na natječaj jedne državne tvrtke objavljen na web-stranici HZZ-a za radno mjesto diplomiranog pravnika na određeno vrijeme od 12 mjeseci. Uvjeti natječaja bili su položen pravosudni ispit, poznavanje korištenja računala, tri godine radnog iskustva te vozačka dozvola B kategorije.

No, ova nezaposlena pravnica mjesec dana kasnije primila je pismo od tuženika u kojem je obavještava kako je natječaj poništen jer nitko od kandidata nije zadovoljio uvjete, te kako ona konkretno ne zadovoljava uvjete zbog dobi. U trenutku prijave imala je 60 godina. Presudi je uvelike pomogao originalan dopis koji je tužiteljica posjedovala, a u kojem je stajalo kako “s obzirom na životnu dob ne zadovoljava uvjete natječaja”, a što je prihvaćeno kao dokaz.

Svejedno je i dalje velik postotak starijih nezaposlenih osoba, i to čak 41,2% osoba od 30 do 49 godina, dok oni iznad 50 godina čine 29,3% nezaposlenih.

Praksa poslodavaca pokazuje kako se „starijim“ radnicima smatraju već osobe od 40, odnosno 50 i više godina. Politiku upravljanja ljudskim resursima poslodavci su različito obrazlagali, pri čemu niti jedan nije otvoreno iskazao sklonost zapošljavanju osoba mlađe dobi. Međutim, neovisno jesu li tražili osobine koje asociraju na mlađe ili razmatrali molbe za zapošljavanje uglavnom mlađih kandidata, rezultati zapošljavanja doveli su do nejednakog postupanja, odnosno iznimno niske zastupljenosti zaposlenih osoba starije dobi.

Tako se i praćenjem oglasa za zapošljavanje na nekoliko internetskih portala, pokazalo da je sumnja na diskriminaciju temeljem dobi većinom opravdana jer poslodavci nisu mogli objektivno i razumno opravdati taj uvjet, primjerice tražile su se konobarice/konobari mlađe životne dobi.

Stoga nemojte se bojati prijaviti slučaj ako mislite da ste dobno diskriminirani, jer stvari idu na bolje i nešto će se poduzeti po tom pitanju. U prilog vam idu svi pisani tragovi koje posjedujete. Također se možete učlaniti u naš 1.umirovljenički servis da zajedno otvorimo nove mogućnosti za 50+ i umirovljenike.

 

 

 

 

 

 

Matea Vidučić, mag.act.soc., Treća dob

 

Related posts

Hoće li se rezati plaće i mirovine? Čeka se odgovor…

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske, sačinile su svoju listu reformskih mjera za mirovinsku reformu!

Poljska spustila starosnu granicu za mirovine!

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com