"> Pravo na mirovinu iz inozemstva - Treća dob Hrvatska
">
Pravni dokumenti

Pravo na mirovinu iz inozemstva

 

Pravo na mirovinu iz inozemstva

Još od malih nogu slušam priču o daljnjem rođaku koji je cijeli svoj radni vijek proveo u inozemstvu, a da bi se naposljetku odlučio vratiti u domovinu i ostao bez pošteno zarađene mirovine. U cijeloj toj priči njegova jedina krivica bila je što je imigrirao u zemlju koja nije sklopila međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju s tadašnjom SFRJ.

 

Kako bi zaštitila svoje građane od sličnih situacija, Republika Hrvatska sklopila je s drugim državama niz međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju. Što se tiče država članica Europske Unije od 1. srpnja 2013., odnosno od dana pristupanja Republike Hrvatske u članstvo Europske unije, dvostrani ugovori s državama članicama Europske unije zamijenjeni su pravnim propisima o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti. Njihovom primjenom zahtjev podnesen za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja prema pravnim propisima jedne države ugovornice vrijedi kao zahtjev za mirovinu prema pravnim propisima druge države ugovornice.

Međutim, ulaskom Republike Hrvatske u Europsku Uniju nije postignuta potpuna ujednačenost oporezivanja inozemnih mirovina. Kao primjer navodimo slučaj mirovine ostvarene u Saveznoj Republici Njemačkoj koja se oporezuje sukladno njemačkim poreznim propisima dok se mirovina ostvarena u Italiji ili BiH oporezuje u državi rezidentnosti, odnosno u Hrvatskoj. Za razliku od navedenih primjera, sa Sjedinjenim Američkim Državama nemamo sklopljen ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te se kod oporezivanja primitaka rezidenata Republike Hrvatske ostvarenih u/iz SAD-a primjenjuju isključivo domaći pozitivno pravni propisi.

Većina hrvatskih građana s pravom na inozemnu mirovinu, istu ostvari u nekoj od država članica Europske Unije pa ukoliko ste jedan od onih koji bi mirovinu trebali ostvarivati iz EU, više o načinu na koji funkcioniraju različiti mirovinski sustavi kao i odgovore na neka od najčešćih pitanja možete potražiti na linku https://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/faq/index_hr.htm.

Između ostalog, navedeni portal savjetuje da informacije o ostvarivanju inozemne mirovine zatražite barem 6 mjeseci prije očekivanog umirovljenja jer bi postupak dobivanja mirovina iz različitih država mogao potrajati. Također, važno je uzeti u obzir da mirovinu možete dobivati od države u kojoj sada živite (ili posljednje u kojoj ste radili) u trenutku kada dosegnete zakonom određenu dob za umirovljenje u toj državi. Ako ste stekli mirovinska prava u drugim državama, taj ćete dio mirovine početi dobivati tek kada dosegnete zakonom određenu dob za umirovljenje u tim državama. Dakle, ako ste tijekom života radili u Hrvatskoj, Sloveniji i Njemačkoj svaku od stečenih mirovina počet ćete primati sukladno propisima pojedine države. Što se pak tiče samog isplaćivanja mirovina, ovdje ne bi trebalo biti većih problema, budući da se ista u pravilu isplaćuje na bankovni račun u vašoj državi boravišta.

I dok je prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prosječna mirovina za mjesec prosinac 2018. godine (isplaćena u siječnju 2019. godine) iznosila 2.405,96 kn (podatak ne obuhvaća mirovine ostvarene temeljem međunarodnih ugovora), u Njemačkoj se vladajuća koalicija nedavno sukobila oko prijedloga o uvođenju minimalne mirovine od 900 eura (otprilike 6.700,00 kn). Stoga toliko i ne čudi podatak što je Hrvatima još od prvog velikog vala iseljavanja 1968. godine pa sve do danas, upravo Njemačka najdraža zemlja za život izvan domovine.

Dipl.iur. Maja Jurić

Vijesti

Prevarila nas žena koju smo plaćali

Udomljavanje osoba treće životne dobi

Besplatani izračun mirovina

 

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

PRAVNI SAVJETI:Smrt prije razvoda

Administrator

Pravni savjeti

Administrator

Prava putnika pri organiziranju putovanja

Administrator

TJELESNA OŠTEĆENJA I NAKNADA ZA TJELESNA OŠTEĆENJA

Administrator

PRAVNI SAVJET- Prava bračnog i izvanbračnog partnera

Administrator

Koja su to temeljna ljudska prava a koja se konačno više moraju početi i poštivati?!

Administrator