"> Pravni savjeti - Na mene je pala polica - Treća dob i 50+
">
Društvo Pravni dokumenti

Pravni savjeti – Na mene je pala polica

Pitanje: Radim kao umirovljenik u ne­punom radnom vremenu u jednoj tvrtki gdje mi se dogodila ozljeda na radu, na­ime, na mene se srušila polica. Molim za odgovor tko podnosi prijavu ozljede na radu i koja su moja prava? (Z.S., Split)

Odgovor: Pitanje iz Vašeg upita re­gulira Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju na način da obvezuje poslo­davca na podnošenje prijave o ozljedi na radu po službenoj dužnosti ili na traženje ozlijeđenog radnika. Ako poslodavac ne podnese prijavu ozljede na radu, obvezan ju je podnijeti izabrani doktor opće/obiuteljske medicine, a može podnijeti i sama ozlijeđena ili oboljela osoba, a u slučaju smrti radnika i član njegove obitelji.

Prijava o ozljedi na radu podnosi se na propisanoj tiskanici regionalnom uredu, odnosno područnoj službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nad­ležnoj prema mjestu prebivališta, odno­sno boravka osigurane osobe, a može se podnijeti i regionalnom uredu ili po­dručnoj službi nadležnoj prema sjedi­štu poslodavca u roku od osam dana od dana nastanka ozljede na radu, odnosno najduže u roku od tri godine od dana na­stanka ozljede.

pravni savjeti

Smatrate li da za cijepljenje treba postojati mogućnost izbora?

Povezane vijesti

Što je potrebno za osobe treće životne dobi u svakoj lokalnoj zajednici i gradu u RH?

Administrator

Skulirana baka prošla i prve jaslice!

Administrator

Umirovljenici napuštaju Amsterdamsku koaliciju i hrle pod Bernardićeve skute?

Administrator

Konačno i zaslužen odmor naših saborskih zastupnika

Administrator

‘Seks je dio života od rođenja do smrti, pa i u ‘zlatnoj dobi’

Administrator

Vojni i policijski umirovljenici – pogodovani

Administrator