"> Pravni savjeti - Mirovina i otpremnina - Treća dob Hrvatska
">
Pravni dokumenti

Pravni savjeti – Mirovina i otpremnina


Mirovina i otpremnina

Pitanje: Nalazim se na dužem bolo­vanju. Imam navršenu 41. godinu staža osiguranja, a 1. travnja ću napuniti 62 godine života te namjeravam u mirovi­nu. Imam li pravo na otpremninu zbog odlaska u mirovinu? (V.V., Zagreb)

Odgovor: Pravo na otpremninu zbog odlaska u mirovinu zavisi o tome je li to pravo regulirano ugovorom o radu koji ste zaključili s poslodavcem, odnosno kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Ako navedenim aktima to nije određeno, nemate pravo na otpremni­nu zbog odlaska u mirovinu, tj. isplata navedene otpremnine nije obveza po­slodavca. Prema važećem Pravilniku o porezu na dohodak neoporezivi iznos otpremnine prigodom odlaska u miro­vinu iznosi do 8.000 kuna.

S obzirom da 1. travnja namjeravate u mirovinu morate regulirati svoj rad- no-pravni status s poslodavcem, tj. na­čin prestanka ugovora o radu. Kao na­čin prestanka ugovora o radu u Vašem slučaju dolazi u obzir sporazumni raskid ugovora o radu s poslodavcem te nave­denim sporazumom isto tako možete riješiti pitanje isplate otpremnine zbog odlaska u mirovinu ako isto nije riješeno na gore navedeni način.

Pravni savjeti za umirovljenike

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Besplatni pravni savjeti – siječanj 2018

Administrator

Etički kodeks volontera

Administrator

Što učiniti i gdje potražiti pomoć kad se problemi otmu kontroli?

Administrator

Koja su to temeljna ljudska prava a koja se konačno više moraju početi i poštivati?!

Administrator

Po hitnom postupku, traži se – ukidanje dosmrtnog uzdržavanja i normiranje doživotnog uzdržavanja!

Administrator

Pravni savjeti

Administrator