"> PRAVNI SAVJETI - Lažne optužbe - Treća dob Hrvatska
">
Pravni dokumenti

PRAVNI SAVJETI – Lažne optužbe


 

Lažne optužbe

Pitanje: Radim kao umirovljenik če­tiri sata dnevno temeljem ugovora o radu na određeno vrijeme. Nedavno sam imao manji verbalni sukob s dvoji­com kolega u prostoru poslodavca koji sada lažno tvrde da sam bio pijan. Što mi je za činiti? (K.K., Zagreb)

Odgovor: Zakonom je precizno regulirano ponašanje poslodavca u slučaju sumnje da je radnik pod utje­cajem sredstava ovisnosti, odnosno alkohola. Naime, provjera je li radnik pod utjecajem alkohola ili drugih sred­stava ovisnosti obavlja se alkometrom (ili drugim podobnim aparatom). Na­vedena provjera obavlja se od strane za to osposobljene osobe. Ako radnik odbije provjeru smatra se da je pod utjecajem alkohola te je takvog radni­ka poslodavac obvezan udaljiti s mje­sta rada, kao i svakog radnika za koga se utvrdi da je pod utjecajem alkohola.

Alkoholiziranost na radnom mje­stu osnova je za donošenje odluke o izvanrednom otkazu prema radniku kojemu se utvrdi alkoholiziranost od­nosno korištenje sredstava ovisnosti. Iskaz dvojice radnika s kojima ste bili u verbalnom sukobu ne može se sma­trati valjanom osnovom da ste bili pod utjecajem alkohola, odnosno drugih sredstava ovisnosti, pa zbog toga ne možete dobiti otkaz.(suh.hr)

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Besplatni pravni savjeti – siječanj 2018

Administrator

Pravni savjeti – rujan 2018.

Administrator

PRAVNI SAVJETI Nećakinja će plaćati dom

Administrator

Katalog prava u sustavu socijalne skrbi za starije osobe

Administrator

Kako ući u sistem osiguranja i postati osiguranikom

Administrator

Pravni savjeti

Administrator