Pravni dokumenti

Pravni savjet. Ankilozantni spondilitis

Pitanje:

Moja supruga ima ankilozantni spondilitis. Narucena je za vjestacenje za postotak invalidnosti. Dali mi mozete odgovoriti sto se sve uzima u obzir i na koji nacin moze ostvariti primanja za njegu na svoje stanje. ankilozantni spondilitis je vec usao u progresivno stanjr i nije sposobna za rad.

Dali ce je odbiti na prvome vjestacenju i sto se sve uzima u obzir. Ima svu dokumentaciju, uz ankilozantni spondilitis, ima i lezije na glavi. Njezino stanje je uzelo vecinu zglobova i citavu kijevu stranu. S obzirom na njezino stanje zanima me dali postoji nacin da prodje prvu komisiju i sto je uopce potrebno da bih ostvarila nekakvo novcano primanje na svoju bolest i razinu invalidnosti

Odgovor:

Vještačenje se provodi temeljem Uredbe o metodologijama vještačenja prema kojoj oštećenje organizma postoji kada kod osobe nastane gubitak, bitnije oštećenje ili znatnija onesposobljenost pojedinog organa ili dijelova tijela, mentalno ili intelektualno oštećenje što otežava normalnu aktivnost organizma i zahtijeva veće napore u obavljanju životnih potreba, bez obzira na to uzrokuje li ono ili ne uzrokuje smanjenje radne sposobnosti. Vijeće vještaka donosi nalaz i mišljenje o vrsti, stupnju i uzroku oštećenja organizma – tjelesnog oštećenja na temelju osobnog pregleda osiguranika. Kod bolesti mišično-koštanog sustava i vezivnog tkiva (M 00 – M 99) provode se (neke ili sve) pretrage: anamneza i klinički pregled, mjerenje aktivne i pasivne pokretljivosti zglobova u stupnjevima, UZV i radiološka obrada, dodatna laboratorijska obrada (testovi upalne aktivnosti, reumatoidni faktori, imunološka obrada, HLA tipizacija, analiza sinovijalne tekućine i drugo prema indikaciji i dostupnosti), EMNG gornjih i donjih ekstremiteta, denzitometrija, kod osteomijelitisa bakteriološka obrada, dodatna radiološka obrada (tomografija, fistulografija). Spomenutom uredbom ujedno su propisane liste težina i vrste invaliditeta te lista postotka oštećenja organizma (vidi slike).

 

Sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi pravo na osobnu invalidninu priznaje se osobi s teškim invaliditetom ili drugim teškim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, u svrhu zadovoljavanja njezinih životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. Pravo na osobnu invalidninu ne može se priznati:- osobi koja osobnu invalidninu ostvaruje po drugoj osnovi, osobi koja ima u vlasništvu drugi stan ili kuću, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje, a koji može otuđiti ili iznajmiti i time osigurati sredstva za uključivanje u zajednicu, osobi koja ima u vlasništvu poslovni prostor koji ne koristi za obavljanje registrirane djelatnosti,  djetetu ili odrasloj osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama ovoga Zakona ili drugim propisima. Osobna invalidnina za osobu koja nema vlastiti prihod iznosi mjesečno 300% osnovice.

 

Dipl.Iur., Maja Jurić

Related posts

Koja su vaša prava na novčane naknade?

Pravni savjet- dosmrtni ugovor

Imate li pravo na fizikalnu terapiju?

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com