"> Prava putnika pri organiziranju putovanja - Treća dob Hrvatska
">
Pravni dokumenti

Prava putnika pri organiziranju putovanja

 

Prava putnika pri organiziranju putovanja

Bliže se topliji dani i mnogi planiraju na neko kraće putovanje ili odmor. Mlađe populacije uglavnom se odlučuju krenuti na put u vlastitom aranžmanu, a stariji preferiraju organizaciju prepustiti putničkim agencijama. Odlučite li krenuti na put u profesionalnoj organizaciji, bitno je da ste upoznati s pravima i obvezama prilikom sklapanja ugovora s agencijom.

Zakonom o pružanju usluga u turizmu (Narodne Novine 130/17) određeno je da se ugovorom o putovanju u paket-aranžmanu trgovac obvezuje pribaviti putniku paket-aranžman, a putnik se obvezuje platiti mu za to ugovorenu cijenu.

Osim ukupne cijene paket-aranžmana i načina plaćanja, neki od općih podataka koje bi svaki organizator trebao staviti putniku na raspolaganje su: plan putovanja i razdoblje boravka s eventualnim brojem uključenih noćenja i vrstom smještaja, način prijevoza, glavne karakteristike odredišta, plan prehrane, izlete i dodatne usluge uključene u cijenu. Naročito ističemo obvezu organizatora da obavijesti putnike jesu li putovanje ili odmor općenito prikladni za osobe sa smanjenom pokretljivošću te da na zahtjev putnika pribavi precizne informacije o prikladnosti putovanja ili odmora uzimajući u obzir posebne potrebe pojedinog putnika.

Što se tiče skrivenih troškova, valja znati da ako organizator nije prije sklapanja ugovora o putovanju u paket-aranžmanu informirao putnika o dodatnim naknadama, pristojbama ili ostalim troškovima, putnik ih nije dužan snositi. Ujedno, prilikom sklapanja ugovora, organizator je dužan predočiti opća pravila poslovanja.

Neovisno o tome što je potpisao ugovor i podmirio troškove agenciji, putnik može raskinuti ugovor o putovanju u bilo kojem trenutku prije početka paket-aranžmana. U tom slučaju organizator gubi pravo na ugovorenu cijenu i može od putnika zahtijevati plaćanje primjerene naknade za raskid ugovora koju se može opravdati. U nekim slučajevima već će ugovorom biti utvrđene razumne standardne naknade za raskid ugovora koje je organizator, na zahtjev putnika, dužan obrazložiti.

Ne dovodeći u pitanje prethodne odredbe, putnik ima pravo raskinuti ugovor o putovanju u paket-aranžmanu prije početka paket-aranžmana bez plaćanja bilo kakve naknade za raskid ugovora u slučaju izvanrednih okolnosti koje se nisu mogle izbjeći, a koje su nastupile na odredištu ili u njegovoj neposrednoj blizini i koje znatno utječu na ispunjenje paket-aranžmana ili koje znatno utječu na prijevoz putnika na odredište.
U tom slučaju putnik ima pravo na puni povrat svih plaćanja izvršenih za paket-aranžman, ali nema pravo na dodatnu odštetu.

Prilikom planiranja putovanja uglavnom razmišljamo samo o odmoru i uživanju, često ne uzevši u obzir što se sve može dogoditi prije i za vrijeme putovanja. Prema tome, prije nego što odlučite krenuti na put, odvojite malo vremena i proučite koja su vaša prava, ali i obveze.

 

Mag uir.Maja Jurić

Poticaji za zapošljavanje radnika

NAJBOLJI DOMOVI U HRVATSKOJ

OSTAVINSKI POSTUPAK

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Besplatni pravni savjeti – siječanj 2018

Administrator

SASTAVLJANJE OPORUKE: SADRŽAJ, NIŠTAVNOST, MIJENJANJE, ČUVANJE…

Administrator

Pravo na mirovinu iz inozemstva

Administrator

Mora li za osobe s invaliditetom svladavanje stepenica biti borba s vjetrenjačama?

Administrator

Koja je razlika između oporuke i ugovora o da­rovanju?

Administrator

Koga da uopće pitam imam li pravo na invalidski dodatak sa oba umjetna koljena? Ili pravo na bilo kakvu pomoć?

Administrator