"> Prava potrošača - Treća dob Hrvatska
">
Pravni dokumenti

Prava potrošača

 

Ukratko o pravima potrošača

Ako ste jedan od dugogodišnjih korisnika fiksne telefonske usluge, zasigurno znate kako je to kad vas neprestano kontaktiraju radi raznoraznih anketa, promidžbenih upitnika ili navodno osvojenih luksuznih večera.

Međutim, znate li da tome možete prilično jednostavno stati na kraj? Sve što trebate učiniti jest upisati se u tzv. registar “Ne zovi”. Naime, Zakonom o zaštiti potrošača zabranjuje se upućivati pozive i poruke putem telefona potrošačima koji su se upisali u registar potrošača koji ne žele primati pozive i poruke u okviru promidžbe i/ili prodaje putem telefona. Upis se vrši kod operatora elektroničkih komunikacija – vašeg pružatelja telefonskih usluga. Prema tome, ukoliko vam ne odgovara da vas prodavači kontaktiraju radi telefonske prodaje, obratite se svom teleoperatoru kod kojeg ćete popuniti zahtjev za upis u registar “Ne zovi”.

Bez obzira što ste se upisali u registar, nemojte zanemariti činjenicu da vas primjerice vaš pružatelj telekomunikacijskih usluga i dalje može kontaktirati. Nije rijedak slučaj da korisnici sklope neželjeni ugovor putem telefona, bez konkretnih informacija i podataka o usluzi koju su naručili. Kako bi se navedene situacije svele na minimum odnosno ukinule, Zakon štiti potrošače na način da je trgovac u slučaju sklapanja ugovora o uslugama na daljinu putem telefona, dužan potrošaču dostaviti ponudu na trajnom mediju na način kojim će nedvojbeno biti moguće utvrditi trenutak zaprimanja ponude. Ugovor se smatra sklopljenim kad potrošač, nakon primitka ponude, dostavi trgovcu potvrdu svoje suglasnosti o sklapanju ugovora.

Osim zabrane telefonske prodaje i promidžbe upisom u registar, Zakon o zaštiti potrošača jamči zaštitu potrošačima od ostavljanja oglasnih poruka i materijala na poštanskim sandučićima i ulaznim vratima. Kako biste izbjegli da vam dostavljač ostavlja reklamne letke na kućnom pragu, morate jasno istaknuti pismenu zabranu ostavljanja oglasnih poruka i materijala. U slučaju da iste ipak zaprimite, obratite se trgovcu čija se roba i usluge oglašavaju na oglasnim porukama i materijalima budući da je on odgovoran za njihovu distribuciju.

Također budite izuzetno oprezni u slučaju da vam je na kućnu adresu dostavljen proizvod koji niste naručili, a za koji biste bili obvezni izvršiti bilo kakvo plaćanje. Prema Zakonu, navedeno postupanje trgovaca smatra se nepoštenom poslovnom praksom, odnosno neželjena roba ili usluga tretiraju se kao promidžbeni dar trgovca. Zato nemojte nasjedati na pokušaje lake zarade bez obzira što u općim uvjetima trgovca, uz dostavljeni proizvod, stoji naznaka da šutnja potrošača znači prihvat ponude.
S druge strane, ako se namjeravate okušati u kupnji putem interneta, znajte da potrošač ima pravo, ne navodeći razloge za to, jednostrano raskinuti ugovor sklopljen izvan poslovnih prostorija ili sklopljen na daljinu u roku od 14 dana.

Imate li koji od spomenutih, ili bilo koji sličan problem zbog kupnje neke robe ili usluge, savjetujemo vam da prvenstveno pokušate stupiti u kontakt s trgovcem i prethodno zatražite rješavanje vaše pritužbe putem pisanog prigovora. Ne uspijete li svoj problem riješiti izravno s trgovcem pomoć zatražite od udruga za zaštitu potrošača.

 

Mag iur. Maja Jurić

maja jurić
S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

PRAVNI SAVJET- Prava bračnog i izvanbračnog partnera

Administrator

Pravni savjeti

Administrator

Rukopis i potpis ne lažu

Administrator

Koliki su troškovi smještaja u domu te koji sve faktori utječu na cijenu?

Administrator

Isplaćivanje mirovina u korisnicima u inozemstvo

Administrator

Pravni savjeti – rujan 2018.

Administrator