"> Povrat umanjenih mirovina za hrvatske branitelje - Treća dob i 50+
">
Mirovine

Povrat umanjenih mirovina za hrvatske branitelje

Pokazatelj kako je prosvjetni štrajk prosvjetara „probudio“ ljude je i najnoviji „financijski udar“ na Vladu. Prema informacijama HRT-a, danas su članovi Sindikalne podružnice hrvatskih branitelja Zadar uputili zahtjev Vladi RH kojim traže povrat umanjenih braniteljskih mirovina.

Mirovine su umanjivane dva puta i to 2010. godine za deset posto te isto tako i 2014. godine ponovno za deset posto. Prvo desetpostotno umanjenje braniteljskih mirovina 2010. godine se ticalo umirovljenika koji su imali mirovine s iznosom većim od 3.500 kuna, dok se 2014. godine umanjivalo svima čija je mirovina iznosila preko 5.000 kuna – što naravno znači kako su primatelji mirovina iznad 5.000 kuna imali dva velika smanjenja mirovine u samo četiri godine.

Iako je 2017. godine odlukom Ministarstva branitelja i Vlade donešena odluka o povratu tih mirovina, one do danas nisu vraćene, dok je samim Zakonom o hrvatskim braniteljima izrijekom donešena odluka o povratu novaca.

Oštećenih umirovljenika ovim smanjenjima broji se oko deset tisuća, dok ih je s područja Zadra, odakle je zahtjev i upućen, otprilike petstotinjak.

Prije otprilike dva tjedna, točnije 13. studenog, predstavljeno je novo rukovodstvo sindikalne Podružnice hrvatskih branitelja Zadar te se ovo može smatrati njihovim prvim iskorakom u borbi za prava hrvatskih branitelja.

 

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Zamka redovnog usklađivanja mirovina

Administrator

Tko će više zakinuti umirovljenike?

Administrator

Lakše zapošljavanje starijih od 50 godina

Administrator

Ministar Marić “Gdje se može rezati?”

Administrator

Uskrsnice umirovljenicima isplaćuju gradovi od Zadra do Osijeka

Administrator

Ustavni sud traži očitovanje o financiranju spotova o mirovini, javio se Pavić

Administrator