Zanimljivosti

Potpuni krah Royala, ostao i bez Hanfine dozvole za rad

Starenje populacije

Zapečaćena je sudbina društva za dokup mirovina koje je poslovno posrnulo još početkom 2014. godine.

Upravno vijeće Hanfe prošli je tjedan oduzelo dozvolu za rad tvrtki Royal međugeneracijska solidarnost, pravnom sljedniku Royal mirovinskog osiguranja u većinskom vlasništvu Ive Bulaša. Time je, čini se, definitivno zapečaćena sudbina tog društva za dokup mirovina (doživotne otpremnine) koje je poslovno posrnulo još početkom 2014.

Nakon što je sredinom te godine Royal prestao s isplatama dokupljenih mirovina za 3867 umirovljenika (prosječno po 400 kuna), zadnju šansu da se izvuče iz gliba Bulaš je lani potražio u predstečajnoj nagodbu, u sklopu koje je prijavljeno 20,3 milijuna kuna obveza na ime neisplaćenih dokupljenih mirovina, odnosno 20,6 milijuna ukupno. Početkom ove godine taj je postupak i otvoren, no u međuvremenu je i on obustavljen.

Obrazloženje regulatora
Hanfa je svoje rješenje donijela jer se tvrtka s krajem 2015. nije uskladila sa Zakonom o doživotnoj otpremnini odnosno dokupu mirovine. Uz usklađenja vezana uz ulaganje imovine za isplatu dokupljenih mirovina, to je podrazumijevalo i uplatu dodatnih tri milijuna kuna temeljnog kapitala, do propisanog minimuma od 10 milijuna. Spomenuti je zakon pak donesen potkraj 2013., i to praktično samo za Royal, čije poslovanje dotad nije bilo u domašaju financijskog regulatora.

Iz Royala su na zapisnik Hanfe odgovorili da “ne vide ni svrhu ni osnove za takvo postupanje” jer da još uvijek nisu u nadležnosti, tj. pod nadzorom Agencije. Od 1. srpnja 2014., kažu, prestali su isplaćivati dokupljene mirovine te više ne provode dokupe, kao i da se još uvijek nalaze u PSN “s nejasnim ishodom”. Međutim, u Hanfi su ih podsjetili na sadržaj internetske stranice tvrtke, kao i na to da su u Planu operativnog i financijskog restrukturiranja iz kolovoza 2015. jasno naveli da se taj dokument temelji na pretpostavci da će se uskladiti sa Zakonom do kraja 2015. i dobiti dozvolu Hanfe, a u protivnom da će morati pokrenuti stečajni postupak.

Uskoro nastupa DORH?
Mnogi će se klijenti Royala očito suočiti s izgubljenim novcem. Među njima se ističu oni iz javnog sektora, državne i gradske tvrtke (od Hrvatskih šuma i HEP-a do ZG Holdinga). A indikativno je da su neke za svoje radnike ugovore sklopile samo koji mjesec prije nego što je Royal prestao s isplatama. Upućeni predviđaju da bi se nakon Hanfe slučajem Royal mogao pozabaviti i DORH.,piše

 

Related posts

Želite zaraditi na svome radu?

40% ljudi ima izmišljena prva sjećanja

Ponos duge tradicije Matice umirovljenika Dubrovnik

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com