Aktivnosti

Potpisan ugovor o projektu informatičke radionice

PAZIN -U Gradskoj vijećnici Pazina  potpisani su ugovori o financiranju malih projekta za razvoj lokalne zajednice organizacija civilnog društva.

Natječaj je raspisan iz Fonda gradova i općina na osnovi potpisanog Sporazuma o suradnji s gradovima i općinama: Buzet, Buje, Labin, Novigrad, Pazin, Vodnjan, Poreč, Rovinj, Svetvinčenat, Vrsar, Kanfanar, Marčana, Motovun, Ližnjan, Medulin, Funtana i Bale i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Na natječaj za male projekte mogle su se prijaviti udruge, ustanove i mjesni odbori koji imaju sjedište registrirano na području članova Fonda.

 

Sa područja grada Pazina dobitnik financijske potpore je i Gradska udruga umirovljenika s projektom informatičke radionice „1 2 3 želimo znati i mi“. Ugovor o financiranju „Malog projekta za bolje sutra“ potpisao je Vinko Cerovac, predsjednik Gradske udruge umirovljenika Pazin s Helgom Može Glavan, upraviteljicom Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule. Naime, Zaklada je 2016. godine raspisala natječaj za financiranje malih projekata u Zajednici pod nazivom”Mali projekti.

Projekt u kojem je nositelj Gradska udruga umirovljenika Pazina ima za partnere pazinsku podružnicu Sindikata umirovljenika Hrvatske i Društvo likovnih stvaratelja Pazina. Tim projektom, koji će trajati od 5. rujna do 7. studenog 2016. godine, planirano je održavanje radio-nice informatike za deset starijih osoba koji bi stekli osnovna znanja o radu na računalu kao i održavanje radionica dekupaža za deset ženskih osoba te kupnja dva laptopa i održavanje završne konferencije projekta. Tada će biti organizirana izložba radova, a uz to će biti podijeljene diplome polaznicima i obznanjeni rezultati ovog projekta za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule, za bolje sutra”. Odlukom Zakladine uprave od 25. svibnja odobrena je financijska potpora za projekt “123 želimo znati i mi” koji je kandidirala Udruga u iznosu od 13.570 kuna.

 

Povod za prijavu na natječaj Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva bili su učestali upiti članova prvenstveno pazinskih umirovljeničkih udruga, ali i drugih starijih osoba o tome gdje mogu naučiti nešto o kompjuterima. Osim toga u nekim se udrugama učilo o dekupažu gdje je također iskazan interes. Za te aktivnosti Udruga nema financijskih sredstava pa je iz tih razloga prijavljen projekt “123 želimo znati i mi”. Na ovaj će način građani Pazina, posebno starija populacija, steći osnove informatičke pismenosti i nove vještina poput raznih tehnika dekupaža što će im olakšati socijalnu interakciju, radit će na cjeloživotnom učenju i povećat će se njihova kvaliteta života te će biti jače uključeni u život svoje uže i šire zajednice.