Blog Naše priče

Kako najbolje ispuniti srce i dušu?

                                   POMOĆ I DARIVANJE – ISPUNJENOST DUŠE I SRCA

Dolazeći u crkvu ja i suprug kod Uršulinki i Franjevaca u Varaždinu, uvidjela sam kako i čime pomoći tamo gdje nije baš ni vidljivo i znatno veliki trošak a na kraju je divno za vidjeti i najvažnije je to što je i druga strana zahvalna i oduševljena. Zahvalna sam dragom Bogu na svim darovima koje imam, na svim mojim hobijima koje radim jer upravo tu nalazim mir i zadovoljstvo u ovo nemirno i užurbano vrijeme, vrijeme gdje se već zanemaruju radovi rađeni rukom pošto je sve ono što se kupi nekima mnogo ljepše a i modernije. Bavim se ručnim radovima, crtanjem, šivanjem, pišem poeziju i imam dvije izdane zbirke pjesama na mojem vidovečkom izričaju, klešem u viničkom kamenu, radim anđele od krep papira, svile čipke i alu folije i još mnogo toga što moje oči vide ruke moje su to spremne uraditi.

Tako sam odlučila napraviti anđele prije par godina od bijele svile za jaslice u Uršulinskoj crkvi u Varaždinu. Časne sestre bile su sretne jer su jako dobre i skromne, poznajem ih a i one mene, no ne poznaju me sve , to jest još je par njih živo koje me znaju kao djevojčicu koja je dolazila k njima kad su još bile na imanju gdje je današnji ČENAKOLO jer je tu radio moj djed na njihovom imanju i oko svega brinuo.

Kad sam im donijela svoje anđele bile su presretne i zahvalne. Neopisivo je to kad nešto što je danas rađeno rukom, obično i skromno toliko usreći čovjeka, ispuni srce i dušu kao što je meni. Osjećaj koji te ispuni radošću, milinom i zahvalnošću.

Tako sam bila i na misi kod Franjevaca gdje djeluje FRAMA – franjevačka mladež, mladi koji pjevaju na misi. Najavili su da će prodavati kolače nakon mise kako bi imali za svoje potrebe kad putuju na neka gostovanja i Frama fest. Nisam se pokolebala, naprotiv opet se u srcu rodila zamisao kako da im pomognem i na koji način. Predložila sam da im napravim anđele od krep papira, od alu folije i od svile pa da si oni prodaju sad u dane Došašća na što su bili oduševljeni. Zamolili su me da li bi ja htjela doći u samostan pa da im pokažem izradu da i oni sami nešto naprave na što sam ostala iznenađena jer danas je to rijetkost da mladi tako nešto žele. No ovo je nešto izričito lijepo, sveto i skromno a nadasve vrijedno svake pohvale.

Donijela sam im 53 anđela koje sam ja kod kuće napravila a i pokazala kako se rade na čemu su se jako dobro uklopili i pokazali dio svoje mašte i volje što je naravno i za to potrebno.

Moje srce i duša opet su bili ispunjeni srećom i radošću što danas u ovom modernom i užurbanom svijetu postoje takvi mladi ljudi koji znaju poštivati i voljeti, praštati, cijeniti starije ljude, njihovu pomoć kako god bila mala i obična za njih je jako velika jer su nadasve jako skromni a skromnost je istinska snaga čovječanstva.

Svojim činom darivanja moja je duša ispunjena ispod ovog mojeg neba, zahvalna sam dragom Bogu na tome.

 

Ljubica Plantić