"> Pogledajte što HZMO sprema za umirovljenike - Treća dob Hrvatska
">
Mirovine

Pogledajte što HZMO sprema za umirovljenikePogledajte što HZMO sprema za umirovljenike

Photo: Tomislav Miletić / Pixsell

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Ivan Serdar povodom otvaranja projekta eHZMO vrijednog 166,5 milijuna kuna, jednog od najznačajnijih u 98 godina postojanja ove institucije, predstavio je neke promjene modernizacije i informatizacije.Također u  završnoj su fazi osnivanja vlastitog Mirovinskog osiguravajućeg društva koje je zaduženo za isplatu mirovina iz drugog i trećeg stupa.

Kako je u intervjuu otkrio za Poslovni hr “u  ovoj godini predstoji nam završna faza osnivanja mirovinskog osiguravajućeg društva (MOD). Priprema za osnivanje MOD-a započela je sredinom 2019., a početak rada ovisit će kada od Hanfe dobijemo odobrenje. Upravno vijeće HZMO-a odlučilo se na osnivanje MOD-a kako bi budućim umirovljenicima omogućili da svoju individualnu štednju iz II. i III. mirovinskog stupa unesu, ne samo u privatna mirovinska osiguravajuća društva, već i u MOD u vlasništvu HZMO-a koji će, vjerujemo, poslovati uz manje troškove i niže naknade.

Isto tako osvrnuo se na nove modernizacijske procese poslovanja u 2020.godini. 

Usporedno s projektom eHZMO kontinuirano razvijamo digitalne usluge i približavamo se našim osiguranicima, korisnicima prava, kao i poslodavcima, kako bi postali moderna javna ustanova orijentirana prema korisnicima. U tom smislu, omogućit ćemo poslodavcima uspostavljanje prijave o utvrđenom stažu osiguranja i osnovici MPP-1 putem e-usluge Lana mirovinsko. Trenutno se takve prijave još uvijek uspostavljaju isključivo papirnato, što poslodavcima stvara trošak, primjerice pri nabavi papirnatih tiskanica i poštanskih usluga i oduzima im vrijeme.

Samo prošle godine zaprimljeno je više od 150.000 MPP-1 tiskanica papirnato, a podatke koje te prijave sadrže bitne su za priznavanje prava na mirovinu. E-prijavom postići će se neposredna komunikacija s poslodavcima i ubrzati prikupljanje podataka i njihova obrada, što je u konačnici obostrani cilj. Također, u 2020. planiramo omogućiti i podnošenje zahtjeva za mirovinu e-putem, što će, vjerujem, utjecati na skraćivanje trajanja upravnih postupaka priznavanja prava na mirovinu. Ilustracije radi, u 2018. podnesen je 245.041 zahtjev za mirovinu, a u 2019. njih 264.557. Riječ je o velikom broju zahtjeva za koja se, u današnje digitalno doba, treba omogućiti podnošenje e-putem. Razvidno je da se radi aktivnostima koje Vlada kontinuirano poduzima radi jeftinijeg i jednostavnijeg poslovnog okruženja.

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Sve veći porast povlaštenih mirovina

Administrator

Slovenija želi osigurati zdravlje svakom umirovljeniku

Administrator

Umirovljenici povećanje mirovina nisu ni osjetili

Administrator

Zašto je i sa mnogo manjom mirovinom u Rusiji lakše biti umirovljenik nego u Hrvatskoj?

Administrator

Jedna od najuspješnijih godina štednje za mirovine!

Administrator

Kampanja: Pučka pravobraniteljica: Ispitali smo slučaj Karlobag

Administrator