Zanimljivosti

Počinju li djeca kasnije pričati zbog tehnologije?

Mobilni uređaji i razni gadgeti u rukama djece možda nisu najpametnija stvar. Barem se nešto tako može naslutiti iz istraživanja koje uporabu takvih uređaja još od malih nogu dovodi u korelaciju s kašnjenjem razvoja govora.

Djeca danas provode puno vremena gledajući u razne ekrane. Konstatacija je to koja se često u zadnje vrijeme može čuti od starijih generacija koje su odrasle bez današnjih čuda tehnologije. Pametni telefoni, tableti i razni drugi uređaji sa zaslonima. Jedno novije istraživanje je upravo pronašlo vezu između uporabe spomenutih uređaja i kasnijeg razvoja govora djece u dobi između 6 mjeseci i 2 godine.

U samom istraživanju sudjelovalo je 900 beba od 18 mjeseci starosti, a u sklopu svega su njihovi roditelji bilježili i prijavljivali koliko vremena njihova djeca dnevno rabe spomenute uređaje. Roditelji su pratili nekoliko parametara, a naročito komunikaciju – koliko riječi oni koriste, koliko često, itd.

Pokazalo se kako je 20 posto djece provelo u prosjeku 28 minuta dnevno u korištenju nekakvog zaslona. Svakih pola sata više od toga dnevno bilo je povezano s čak 49 posto višim rizikom od kašnjenja u razvoju govora. U drugim aspektima komunikacije (kao što su geste, govor tijela ili društvene interakcije) nije uopće pronađena slična veza kao kod govora. Iako rezultati izgledaju možda očigledno i govore sami za sebe – stručnjaci upozoravaju da je bilo za koji konkretan zaključak još prerano.piše

 

Related posts

NEUROZNANOST Evo zašto je zijevanje toliko zarazno

Komarci pamte kada ih pokušamo otjerati

OVO SMO SE PITALI CIJELI ŽIVOT: Znanstvenici poručili koliko stvarno traje voda u boci, rezultati su prilično neočekivani

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com