Ekologija

Plastika ima alternative

Plastika je materijal koji je u velikoj mjeri zastupljen u svakodnevnom životu. Međutim, unatoč pozitivnim karakteristikama, plastika je postala veliki problem modernog društva. Plastika je osnovni materijal za pakiranje hrane, igračaka i svakog drugog tipa proizvoda, piše Good. Prosječni životni vijek plastike je između 500 i 1000 godina i ona se ne može, poput aluminija ili stakla, reciklirati unedogled i njen otpad, gotovo u cjelosti loše djeluje na biljni i životinjski svijet. Iako treba napomenuti da nam i velike uštede donosi samo u svakodnevnom transportu.

Vezane vijesti:

Unuke teško pretukle baku

Udomljavanje osoba treće dobi

Čudo prirode protiv starenja

Čovjek se izolirao od društva  25 godina u pustinji

Stručnjaci s Georgia Institute of Technology proizveli su materijal koji bi uskoro mogao zamijeniti plastiku te na taj način pomoći čovječanstvu. U studiji koja je objavljena u časopisu ACS Sustainable Chemistry stvorili su materijal koji je sličan plastičnoj foliji, ali su koristili sasvim neobične sastojke.
Naime, njihov materijal se sastoji od slojeva hitina i celuloznih vlakana koji se postavljaju na bazu sačinjenu od poliaktične kiseline (PLA). Znanstvenici su ove sastojke uzeli iz odbačenih ljuštura rakova i pulpe drveća.Hitin i celuloza su organski polimeri koji se mogu naći u velikim količinama u prirodi, a PLA se dobiva iz biljaka kao što su kukuruz ili manioka.

U svojim ispitivanjima znanstvenici su došli do zaključka kako njihova folija može u potpunosti zamijeniti plastičnu, a u nekim slučajevima se pokazala boljom i čvršćom.

Drugi stručnjaci, Kosuke Araki, Noriaki Maetani, i Akira Muraoka, došli su do još zanimljivog rješenja. Naime, zamjenili su plastiku morskim algama.

“Privukao nas je materijal agara – delikatnost njegove teksture i ljepota izgleda – u lokalnoj samoposluzi”, kaže Araki. “Relativno brzo nakon toga, pomislili smo kako bi takva delikatna i laka struktura bila prikladna kao materijal za čuvanje drugih predmeta. Zatim smo malo eksperimentirali i otkrili kako se agar može modelirati, pa smo odlučili dizajnirati nešto konkretnije iz njega.” “Naš je glavni san zamijeniti plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, potut vrečica za trgovinu, i raznih pakiranja s proizvodima napravljenim od agara. Još je potrebno napraviti nekoliko stvari prije negoli krene u pravu upotrebu, piše Good.

Dotada budite ekološki osvješteni i razmišljajte i o vlastitom zdravlju. Smanjite uporabu plastike. Plastika doista može biti štetna i opasna ako je više puta upotrebljavate. Jako je važno pratiti oznake na plastičnoj ambalaži. Zašto je to važno? Zato jer određene kemikalije i tvari iz same plastike mogu prijeći u vodu koju piješ i uzrokovati zdravstvenu štetu u tvom tijelu.

Iako je nekad jednostavnije uzeti plastičnu vrećicu u trgovini, zastanite nakratko i prije nego izađete iz svog doma uzmite sa sobom svoju ukrašenu platnenu vrećicu i na taj način doprinesite zdravlju mora i oceana.

 

Related posts

Industrija čokolade uništava afričke šume

Starim zanatima do održivog razvoja

Korišteni toaletni papir kao izvor energije?

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com