"> Pet mitova o Alzheimeru - Treća dob Hrvatska
">
Zanimljivosti

Pet mitova o Alzheimeru


Pet mitova o Alzheimeru

 

 

Uz Alzheimerovu bolest često se vežu mišljenja koja nisu posve točna a utječu na ponašanje ljudi prema oboljelima od ove bolesti koja je još uvijek bez lijeka. Kako je ova opasna i neizlječiva bolest dosta proširena u Hrvatskoj, od nje naime boluje oko 90 tisuća Hrvata, važno je razlikovati mitove od istine te sukladno tome prilagoditi ponašanje i postupanje prema oboljelima kao i njihovim obiteljima.

Prvi široko rasprostranjeni mit o Alzheimerovoj bolesti je kako je ona nasljedna bolest te ukoliko imata člana obitelji koji je obolio, imate veliku šansu oboljeti i sami. Istina je upravo suprotno, Alzheimer može pogoditi bilo koga, bilo kad. Šanse za oboljenje su manje od 5 posto bez obzira imate li oboljelih u obitelji ili nemate.

Drugi mit izjednačava Alzheimer i demenciju kao jednake bolesti, što je daleko od istine. Demencija, odnosno gubitak pamćenja,  jest simptom Alzheimerove bolesti i to je stravičan i težak simptom koji otežava interakciju sa oboljelima, posebice sa ljudima koji su u poodmakloj dobi te u naprednom stadiju bolesti. Ovo je jedan od najtežih simptoma bolesti koji najviše pogađa obitelj oboljelih zbog toga što prividno lucidan bolesnik koji je iz dana u dan sposoban obavljati osnovne životne radnje dok vas istovremeno gleda kao stranca i nepoznatu osobu jer se jednostavno ne može sjetiti tko ste vi. Gubitak pamćenja sam po sebi ne mora ukazivati na Alzheimerovu bolest, no svaka osoba koja je Alzheimerov bolesnik pati od demencije.

Treći mit govori o Alzheimeru kao isključivo „bolesti starijih“ te je ovaj mit nekako najbliži istini s obzirom da je velika većina bolesnika starija od 60 godina, no ta činjenica nije isključiva i za mlađu populaciju. Alzheimer se svakako može razviti i kod bolesnika koji su u svojim 50-ima ili čak i 40-im godinama.

Četvrti mit jest kako dijagnozom Alzheimerove bolesti završava život oboljelih. Ostvarenje ovog mita mnogo ovisi o životnom stilu bolesnika kao i obitelji oboljelih. Naime, ukoliko se dijagnoza postavi rano, te se primjene i ustalože navike poput zdrave prehrane, vježbanja, socijalne interakcije te mentalnih aktivnosti, oboljela osoba ima velike šanse za produljenjem kvalitetnog života. Naravno, ukoliko je osoba vodila takav životni stil i prije dijagnoze, utoliko ima i veće šanse za duljim i kvalitetnim životom.

Peti mit govori kako oboljele osobe postupno postaju djeca te vjerovanje u ovaj mit može štetno djelovati na oboljelu osobu. Iako se oboljeli od Alzheimera često mogu ponašati na način koji je nalik ponašanju djece, naša interakcija i postupanje prema oboljelim se nikako ne smiju izjednačavati sa ponašanjem prema djeci. Demencija je ozbiljan problem kod oboljelih jer se radi nje često nalaze u situaciji da se nalaze na mjestu na koje ne znaju kako su stigli, obraćaju im se članovi obitelji koje oni jednostavno ne prepoznaju te je, iz njihove perspektive, to jednako kao da im se obraćaju stranci, konstantno su u situacijama koje ne razumiju i za koje ne znaju kako je došlo do njih te je strah i nepoznanica njihov svakodnevni osjećaj. Tretiranje oboljelih poput djece utječe vrlo negativno na um i mentalno stanje oboljelih iz razloga što ne razumije zašto i kako dolazi do toga, ponekad ne razumiju ni od koga zapravo dolazi takav tretman, no jedino što razumiju jest osjećaj povrijeđenosti, tuge i boli što može samo odmoći u njiihovom stanju.

Život sa Alzheimerovim bolesnicima je izuzetno težak, nikad ne možete znati što će novi dan donijeti. Često će to biti bolni trenuci, puni tuge i očaja. No pozitivan stav, svakodnevna interakcija te aktivnosti koje pospješuju rad uma omogućit će ugodniji život bolesniku, a ponekad će biti trenutaka kada se čini kao da bolesti nema.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Vjetrovi od 320 km/h, poplave, ima mrtvih: Najjača oluja godine pustoši Filipine

Administrator

Možda vas Bog uči strpljenju prisiljavajući vas da čekate?

Administrator

Glas umirovljenika – pravni savjeti

Administrator

Devet ozbiljnih stvari koje nam čudan okus u ustima pokušava reći

Administrator

Stručnjaci kažu – pratimo li ova pravila, starit ćemo sretno i zdravo

Administrator

Znojite se pretjerano? Pojačajte unos B vitamina!

Administrator