"> Penzioneri u suradnji s Gradskim muzejem - Treća dob Hrvatska
">
Kultura

Penzioneri u suradnji s Gradskim muzejem


CRIKVENICA- Izložba s naslovom “O piru i po piru” koja obrađuje svadbene običaje crikveničkog i griško belgradskog kraja u prvoj polovici dvadesetog vijeka,  otvorena je od  travnja u Muzeju Grada Crikvenice. Ovo je već treća suorganizacija penzionera Grada Crikvenice i vinodolskog kraja s Gradskim muzejem i pridružena Katedra Čakavskog sabora “Kotor” Crikvenice.

Kratki osvrt na izložbu izrekle su kustosica Muzeja Tea Rosić te predstavnica Udruge umirovljenika Ružica Hreljac. Izložbu je zatim otvorio gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina.

Nakon izložbe “Marijina dota” i “Kikarice”, ovo je još jedna manifestacija ostvarena na inicijativu umirovljenika – s nakanom da se ne zaborave življenja našoj starih i običaji vjenčanja u našem kraju. Vrijedne članice i članovi Udruge uložile su veliki trud skupljajući građu za postav ove izložbe, koju su nesebično posudili građani Crikvenice i vinodolskog kraja – stare komade namještaja, alata, uporanih predmeta, dijelova odjeće i veliko bogatstvo sačuvano na slikama iz tog vremena i uz stručno vodstvo kustosice Muzeja postavili izložbi.

Postoje i pisani dokumenti koji su kao najvrednije blago sačuvani i u knjigama domaćih kroničara i pisaca i povijesničara prof. Barbarić Ivana i Kaetice, Zlatice Balas, Damira Gašparovića, koji su bili okosnica za postav izložbe. Na kamenom obloženom zidovima muzeja, izloženo je oko stotinu fotografije originalnih malih i velikih slika te preslika, a u četiri prostorije muzeja kao da je oživio taj važan događaj u životu čovjeka. Postavljeni su dijelovi namještaja kao svečano okićeno predvorje, svečani stol za večeru poslije odreda u crkvi, namještena soba i miraz – dota, koju je djevojka donijela u kući mladenca. Posebnu draž čine lutke obučene u svečane sijela i vjenčane haljine te vitrina sa krunčicama, nakitom i ljubavnim pisama mladih i buketima iz onog vremena. Cijela izložba popraćena je izvješenim panoima koji opisuju običaje vezane uz temu. Izložba je vrlo posjećena, dolaze mnogi učenici, stariji građani, turisti i drugi, i bila je otvorena svaki dan od 10-14 sati i trajala je do 10.lipnja.

Uspjeh u posjećenosti izložbe.

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Novu godinu treba dočekati u dobrom društvu…

Administrator

Najljepše dame zasjenile proljetnim bojama i modernim odabirom na svečanosti jubilarne 70. obljetnice MUH-a

Administrator

U 85. godini preminula glumica Nada Subotić

Administrator

Stare regule lepoga ponašanja – razmete vi kaj?

Administrator

U Americi ‘penzići’ imaju vlastita naselja

Administrator

Šah, naivnost i sloboda – vraćanje u život. Zaigrajte i poboljšajte svoje kognitivne sposobnosti!

Administrator