"> Peđa Grbin: “Mirovine hrvatskih građana su ugrožene” - Treća dob i 50+
">
Mirovine

Peđa Grbin: “Mirovine hrvatskih građana su ugrožene”

 

Što je trgovanje i zlouporaba informacija? Kada primjerice potpredsjednica Vlade u obnašanju svoje dužnosti sazna za financijske podatke u poslovanju Agrokora i onda ih daje Intercapitalu, Texu, Alteri… rekao je SDP-ov saborski zastupnik prozivajući ministricu Martinu Dalić.

Na sjednici Hrvatskog Sabora u petak se raspravljalo o prijedlozima saborskog Odbora za zakonodavstvo o nedavanju vjerodostojnog tumačenja članka 3. Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a koje su zatražili HSU-ov zastupnik Silvano Hrelja i SDP-ov Peđa Grbin.

Grbin je uoči toga istaknuo kako smatra da su mirovine hrvatskih građana ugrožene jer je, rekao je, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstvaMartina Dalić trgovala povlaštenim informacijama, piše Večernji list.

“Kada govorimo o uređenim tržištima, ona su uređena zato što se na njima poštuju određeni propisi, a jedan od najvažnijih je zabrana dilanja i korištenja povlaštenih informacija, dakle, onih koje ne bi trebale biti dostupne svim ulagačima do jednog trenutka kada postaju dostupne svima. Što je trgovanje i zlouporaba tih informacija? Kada primjerice potpredsjednica Vlade u obnašanju svoje dužnosti sazna za financijske podatke u poslovanju Agrokora i onda ih daje Intercapitalu, Texu, Alteri…” – pojasnio je Peđa Grbin.

Također, podsjetio je da se mirovina danas isplaćuje iz tri mirovinska stupa.

“Prvi stup je onaj klasični stup generacijske solidarnosti. Međutim, drugi i treći stupovi su oni koji se isplatom mirovine baziraju na individualiziranoj i kapitaliziranoj štednji. To znači da trgovačka društva kojima je povjerenje upravljanja mirovinskih fondova u ime građana Hrvatske bilo dobrovoljno ili obvezno, ulažu novac koji građani štede za svoju mirovinu u vrijednosne papire. Dio tih vrijednosnih papira su obveznice, ali drugi dio, velik dio su dionice koje kotiraju na uređenim tržištima” – rekao je Grbin, dodajući kako oni moraju funkcionirati na temelju poštivanja propisa.

mirovina.hr

 

 

Smatrate li da za cijepljenje treba postojati mogućnost izbora?

Povezane vijesti

Nakon 65. ne mogu više biti predavači?

Administrator

Osam odgovora za buduće penzionere: onima koji ostanu u drugom stupu dodatak od 20,25%

Administrator

KAKO POTAKNUTI VLAST DA VIŠE BRINE O STARIJIMA

Administrator

KAKO JE NASTAO “PORAST“ MIROVINA SA 1,8 NA 2,44 POSTO

Administrator

KONGRES NEUROLOGA Čak 35 posto demencija moglo bi se spriječiti promjenama u životnom stilu

Administrator

Vlada smanjuje kazne za sve koji ove godine idu u mirovinu

Administrator