Prijatelji životinja

PAS LjUBIMAC: pravi prijatelj u društvu u samoći

 

U kuću je stigao pas, a to će utjecati na način života svih ukućana. Novi kućni ljubimac donjeti će mnogo radosti, svima, naročito j, ali i nove obveze. Da bi suživot sa novim “članom obitelji” protekao lako i vedro, važno je da se svi uklope u nova pravila kućnog reda.

 

Uzimanjem psa preuzimate odgovornost i brigu o njemu u narednih 10, 12 do 15 godina i zato je neophodno da o tome razgovaraju svi članovi obitelji. Najprije mu odredite prostor u kući, stavite prostirku i jastuk za odmaranje. Idealno bi bilo da ga smjestite u dio predsoblja, ali dalje od ulaznih vrata, kuhinje, ili da mu napravite kutak na terasi ako nemate dvorište.

Novog ljubimca nipošto ne smijete izolirati jer će biti beskrajno tužan, a može postati i hirovit. Svaki pas je druželjubiv, voli “komunicirati” sa članovima obitelji a i jako se maziti. Pravilo da su mali psi za stan, a veliki za dvorište ne vrijedi, već je važno da ljubimca naučite da se prilagodi uvjetima i ukućanima. Manji ljubimsci  su obično aktivniji, više trče i skakuću, često su i prgaviji, dok su veliki psi mirniji i vole da se ulijene. Naravno, postoje izuzeci.

Djeca će se najviše obradovati kućnom ljubimcu, ali mogu i brzo posustati kad je riječ o svakodnevnoj šetnji, naročito kad zahladi. Zato je važno da im objasnite da životinja nije igračka koju će odbaciti kad im dosadi, već živo biće o kojem se moraju brinuti sa mnogo ljubavi i strpljenja. Istraživanja su pokazala da su djeca koja se od malih nogu brinu o psima tokom života uspješnija i samopouzdanija jer brže stječu radne navike i emotivno sazrijevaju, bolje se uklapaju u društvo i manje su egoistična. Ukoliko vaš ljubimac mora ostati sam u kući nekoliko sati dnevno zbog obveza ukućana, dobro bi bilo da nabavite još jednog psa da se ne bi osjećao usamljeno. Pa razmislite i o tome ako imate uvjeta.

 

Kućni ljubimac je pravi prijatelj i član obitelji.  Stariji ljudi su teško snalaze sa svakodnevnim promjenama i brzinom gradskog života. Često su im ljubimci jedina sigurnost i emotivna veza kada se sve oko njih mijenja. Tako njihovi ljubimci popunjavaju potrebu za poštovanjem, socijalne potrebe i vrlo često potrebe za sigurnošću. Kućni ljubimac im je  pravi prijatelj u društvu u samoći.

Related posts

Pauk koji se može izdresirati da skače na naredbu

ČUDESNI OKSITOCIN: Pod stresom ste? Mazite ljubimca, kažu psiholozi

Psi koriste tužni pogled kad znaju da ih gledate

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com