"> Palijativna skrb- Zašto je važno da brinemo o umirućima i brinemo li dovoljno? - Treća dob Hrvatska
">
Domovi za starije Palijativna skrb

Palijativna skrb- Zašto je važno da brinemo o umirućima i brinemo li dovoljno?


 

 

Palijativna skrb, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, podrazumijeva potpunu skrb o bolesniku oboljelom od kronične, neizlječive bolesti kada su preventivne i kurativne metode liječenja iscrpljene. Stručnjaci raznih specijalnosti i struka zajednički se angažiraju kako bi oboljelima, njihovim obiteljima i prijateljima olakšali suočavanje s bolešću i njezinim konačnim ishodom. Rijetki će se, nažalost, složiti da su posljednji mjeseci, tjedni i dani imalo bili slijeđeni ovom definicijom.

Nažalost, mnogo je kritika koje upućuju na to da je briga o umirućima nedovoljna, te da Hrvatska predstavlja jedan od tužnijih primjera u Europi. Oni koji su na svojim najmilijima osjetili potrebe palijativne skrbi često će reći kako palijativna medicina još uvijek nije u potpunosti implementirana u zdravstveni sustav, a valja napomenuti kako je riječ o nečemu što godišnje treba nekoliko desetaka tisuća bolesnika.

Iako je dostupna palijativna skrb zakonska obveza prema konvencijama Ujedinjenih naroda u kojima je istaknuto da je riječ o osnovnom ljudskom pravu, nažalost, još uvijek postoje oni koji je ne dobivaju u odgovarajućem smislu, pa čak i onih koji je, unatoč potrebama, ne dobivaju uopće. Hrvatska danas raspolaže s 35 koordinatora za palijativnu skrb, 29 mobilnih palijativnih timova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u 18 županija te 349 palijativnih postelja u bolničkim zdravstvenim ustanovama. U sklopu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je u siječnju 2013. godine u suradnji s Hrvatskim društvom za palijativnu medicine Hrvatskog liječničkog zbora osnovan Centar za palijativnu medicine, medicinsku etiku i komunikacijske vještine. U tom edukativnom centru do danas je educirano više od 1500 medicinskih sestara, psihologa, liječnika, socijalnih radnika, ljekarnika i stomatologa.

Kao primjer dobre prakse mnogi će izdvojiti Istarski palijativni tim koji radi već 12 godina i pokušava ovaj dio zdravstvenog sustava što je više moguće prilagoditi trenutku i pacijentu. Upravo je u toj županiji u završnoj fazi ugovaranje dodatanih palijativnih postelja. No, tu se ne smije stati!

Jedan od najgorih razloga za to što je umiranje danas osamljeno, mehanizirano i neosobno te se nekada ne može ni odrediti kada smrt nastupa. Umiranje u današnjem društvu odvojeno od svakodnevnog života jer stariji kao i svi ostali rijetko umiru kod kuće, imamo vrlo visoka očekivanja glede zdravlja i života, tijekom bolesti potpuno ovisimo o stručnjacima, društvo stavlja jak naglasak na materijalne vrijednosti, a i duhovnost je u velikoj krizi.

I bolest i smrt navode čovjeka da u sasvim naročitom svjetlu počinje promišljati o životu općenito i vrednovati svoju osobnu povijest života. Pružiti humanu ruku u takvu trenutku bilo da se radi o bilo kojem djelatniku interdisciplinarnog tima od velike je važnosti za bolesnika i umirućeg. Ivan Markešić u svome radu “Imati sreću umrijeti kod kuće” ističe kako zdravstvenom odgoju treba biti cilj da svaki profesionalac koji je u kontaktu s umirućim bude kompetentan i informiran.To je glavni zadatak koji stoji pred hospicijskim pokretom danas. Samo tako će se maksimalizirati autonomija bolesnika i kvaliteta života. Hospicijski pokret okrenut je razumijevanju ljudskih potreba i stanja pogotovo u hrvatskom društvu gdje sve više raste broj starijih ljudi i njihov položaj treba unaprijediti kroz različite socijalne dinamike.

I za kraj valja istaknuti kako niti 25 godina od osnutka Hrvatskog društva za palijativnu medicine u Hrvatskoj ne postoje ni specijalizacija ni poslijediplomski studij iz palijativne medicine.

Sandra Vukušić, sociologinja

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Godišnje palijativnu skrb treba 20.000 pacijenata, a dobije ju samo 2000!

Administrator

‘Bio sam s one strane. Tamo idemo dalje, u drugom obliku’

Administrator

Zanimljiva gledišta starijih o smrti i umiranju. Koja su to?

Administrator

Smrt kroz oči znanosti i religije

Administrator

Postoji li smrt? Znanstvenici navode da smrt nije konačna kao što mislimo

Administrator

Uskoro počinje 2. konferencija o palijativnoj skrbi “Suradnjom do kvalitete u palijativnoj skrbi”

Administrator