"> PALIJATIVNA SKRB: "ONA JE VAŠE ZASLUŽENO PRAVO" - Treća dob Hrvatska
">
Palijativna skrb

PALIJATIVNA SKRB: “ONA JE VAŠE ZASLUŽENO PRAVO”


Jučer je u prostorijama Mjesnog odbora Gornji grad Zagrebačka gradska organizacija HSU-a održala okrugli stol na temu: “Palijativna skrb danas”. Uvodno se nazočnima obratila predsjednica Gradske organizacije HSU Gradske četvrti Gornji Grad Medveščak Dunja Perović. Sudionici okruglog stola bili su Vlasta Vučevac, dr.med., predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu, Prim.mr.sc. Egidio Čepulić, predsjednik Udruge prijatelja hospicija, Silvano Hrelja predsjednik HSU-a i Davorka Vukadin Tabaković, dipl.iur, predsjednica organizatora gradskog HSU-a.

Tema je uključivala raspravu o različitim vrstama liječenja, kurativno, palijativno, postojećim smještajnim kapacitetima, nepostojanje hospicija. Nadalje dotaknuli smo se postojećeg zakondavnog okvira, mobilnih timova, informiranosti građana u slučaju kada se dogodi situacija u kojoj je potrebna podrška.

Vidljivo je da se odredbe zakona neravnomjerno primjenjuju u različitim županijama.

Nadalje dotaknula se teme kontrole, nadzora i odgovornosti za propuste poput onog  Andraševcima.

Ukratko, palijativna skrb je najmlađa grana medicine s kojom se vrlo vjerojatno nećete susresti rano u životu. Tada još uvijek dominiraju preventivna (prevencija bolesti) i kurativna (liječenje bolesti) medicina, a njima se unazad proteklih 50 godina pridružila i palijativna medicina.

Medicina i liječnici imaju svoje domete i ne mogu izliječiti sve bolesti. Kada tradicionalna medicina zakaže, nastupa palijativna – radi se o cjelovitoj brizi za osobu čija bolest više ne reagira na liječenje, a cilj joj je ublažiti bol i patnju te poboljšati kvalitetu života bolesnika i njegove obitelji. U palijativnoj medicini sve se okreće oko pacijenta – iako za njega lijeka nema, pruža mu se maksimalna podrška koja može ublažiti simptome te olakšati psihičke, socijalne i duhovne poteškoće koje osoba ima pred kraj svoga života.

Silvano Hrelja kazao je kako Vlada kreira proračun i da se bez njih teško može poboljšati palijativna skrb.

“Umjesto toga, oni se bave nacionalnom mirovinom koja je fulana u vremenu, u prostoru, u terminu i u sadržaju. Čista kupovina simpatija i glasova”, kazao je.

Što se tiče palijativne skrbi, Hrelja je kazao kako bi svi stariji građani trebali imati najbolju moguću skrb u starosti, jer su tijekom svojih života ostavili pozamašne iznose u zdravstvenom sustavu:

“Palijativna skrb dio je primarne znanstvene zaštite. Primarna zdravstvena zaštita financira se iz osnovnog zdravstvenog osiguranja. Vi ste kroz vaših 40, 30 godina radnog staža bili zdravi, a uplaćivali ste cijelo vrijeme doprinose kojima su se liječili oni koji su tada bili stari i bolesni. Drugim riječima, palijativna skrb je vaše zasluženo pravo”, kazao je Hrelja.

Zaključak okruglog stola bio je izgraditi hospicije u svim županijama, kako bismo imali dostatan broj potrebnih ležaja za gotovo 50.000 preminulih u godini na razini Hrvatske. Inzistirati na konkretnoj i neovisnoj kontroli/nadzoru smještajnih kapaciteta naših umirovljenika i onih u potrebi. Osigurati dovoljan broj ruku koji u lokalnim zajednicama donose ali i nadziru provođenje zakona i odluka koje se odnose na ovo područje.

FB_IMG_1582709793266(1)FB_IMG_1582709781021(2)FB_IMG_1582709761054

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Smrt kroz oči znanosti i religije

Administrator

5 stvari za kojima ljudi žale na smrtnoj postelji

Administrator

Godišnje palijativnu skrb treba 20.000 pacijenata, a dobije ju samo 2000!

Administrator

Važan čimbenik pomoći kod umiranja

Administrator

Možemo li planirati “Dobru smrt”?

Administrator

Kako se u dubokoj starosti nositi sa životom u zajednici

Administrator